2009. december 5., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 176. (849.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Emelt szintű: tiltakozik a krími parlament

A Krím Autonóm Köztársaság Legfelső Tanácsa a kormányhoz fordult, azt kérve, hogy vonják vissza az oktatási és tudományos minisztérium azon rendeletét, amelynek értelmében 2010-től kizárólag ukrán nyelven kerülne sor az érettségi és felvételi tesztekre, olvasható az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség honlapjának Sajtófigyelőjében.

"A Krím Autonóm Köztársaság Legfelső Tanácsának képviselőit rendkívül nyugtalanítja a független tudásfelmérés lebonyolításával kapcsolatos helyzet" – áll a felhívásban. A dokumentum szerint a félszigeten végzett legutóbbi népszámlálás adatai szerint a lakosság 58,5 százalékát az oroszok teszik ki, az itt élők 77 százaléka az oroszt tartja anyanyelvének, s a krími lakosok többsége számára az orosz jelenti a kommunikáció nyelvét. A felhívás szerzői rámutatnak, a félsziget iskolásainak 90 százaléka oroszul tanul, s 2008-ban 98, 2009-ben pedig 96,8 százalékuk ezen a nyelven írta a teszteket, s csak 3 százalékuk választotta az ukrán nyelvet.

A krími parlament szóvá teszi, hogy amennyiben ukránul kellene tesztet írniuk az ottani végzősöknek, akkor nehézségeik támadnának a fogalmak, meghatározások megértése terén, sokat kellene szótárral dolgozniuk, ami időveszteséget jelentene számukra, negatívan befolyásolná válaszaik minőségét, nem tenné lehetővé, hogy bemutassák valódi tudásszintjüket. Ennek nyomán hátrányba kerülnének az egyetemekre és főiskolákra való felvételi során. A Krím Autonóm Köztársaság Legfelső Tanácsa ezért azzal a kéréssel fordul az ország kormányához, hogy teremtsenek egyenlő feltételeket az emelt szintű minden résztvevője számára, s fordítsák le a tesztfeladatokat a nemzeti kisebbségek nyelvére.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó