2009. december 5., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 176. (849.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Változtatások a szomszédban

A magyarországi rendészeti szervektől kapott tájékoztató szerint az oda utazó ukrán állampolgároknak ajánlatos odafigyelni néhány körülményre, amit a december végéig tartó fokozott közúti ellenőrzések során kiemelten kezel a rendőrség.

A balesetmegelőzési akció keretében kivonják a forgalomból a megengedettnél nagyobb tömegű és rossz műszaki állapotban lévő gépjárműveket. Fokozottan ellenőrzik a nemzetközi szállítmányozásban részt vevő fuvarozók frissességét, az engedélyezett vezetési idő betartását, valamint a veszélyes rakományok szállításának szabályosságát. A szokásosnál is nagyobb figyelmet fordítanak a gyorshajtókra és az ittas vezetőkre, valamint a biztonsági kellékek használatára.

Fontos tudnivaló továbbá, hogy január 1-jétől változások lesznek a magyarországi KRESZ-ben. A módosítás többek közt rögzíti, a gyalogos-átkelőhelyeknél a jelenleginél sokkal körültekintőbben kell közlekedni. Ahol szükséges, táblával jelzik: a zebra felé tartó autósok csak olyan tempóban haladhatnak, hogy képesek legyenek biztonságosan megállni.

Több új közlekedési táblát is kihelyeznek – például a torlódás veszélyét jelző piroskeretes háromszöget –, és engedélyezik az elektronikus jelzőtáblák használatát az autópályákon. A módosítás azt is lehetővé teszi, hogy a különösen balesetveszélyes helyeken a jelenleginél nagyobb, fényvisszaverő sárga háttéren is elhelyezhetők legyenek a közlekedési táblák.

Részletesen leírják a gyerekülés használatának szabályait. A 150 centiméternél alacsonyabb gyerekek ülését a biztonsági övhöz vagy annak bekötési pontjához kell csatolni. A tervezet szigorúbban szabályozza a rendszámok láthatóságát is.

Anna Trofimcsuk,

a megyei állami közlekedésrendészet megelőzési osztályának főfelügyelője

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó