2009. december 5., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 176. (849.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Mit tartalmaz a megállapodás?

Amint arról előző számunkban már beszámoltunk, együttműködési partnerségi megállapodást írt alá Kijevben Viktor Janukovics államfőjelölt és Gajdos István, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) elnöke. A meghatározórészt a kisebbségek helyzetének javítását célzó keretegyezményhez az Ukrajnában élő oroszok és románok egy-egy jelentős szervezete is csatlakozott. A szerződés az anyanyelv szabad használatának biztosításától a kisebbségek teljes oktatási rendszerének megőrzésén és fejlesztésén át egészen a jogalkotásig, a kisebbségek érdekeinek politikai szinten történő megjelenéséig sok mindent átfog. A megállapodás nyitott, azaz ahhoz más nemzetségi érdekvédő szervezetek is csatlakozhatnak.

Ugyanakkor a másik magyar szervezet, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Kovács Miklós több magyarországi hírműsornak nyilatkozva arról beszélt, hogy a program azért nem támogatható, mert az csak általánosságokat tartalmaz. Egyébiránt a Régiók Pártja a KMKSZ-nek is felajánlotta, támogassa a szóban fogó kisebbségvédelmi programot, ám a szövetség vezérkara egyértelmű választ még nem adott. Információink szerint a KMKSZ december 11-ig kért haladékot a párt megyei vezetésétől.

Tekintettel a helyzet súlyára, s mivel a kárpátaljai magyarságot az elmúlt időszakban példátlan támadássorozat érte azon vezetés részéről, melynek támogatására öt éve éppen a kulturális szövetség buzdított, ezért az olvasóra, a választókra bízzuk, hogy megítélje a mostani szerződés tartalmát. Az említett partnerségi megállapodás eredetijéből idézzük azokat a programpontokat, melyek konkrétan a kisebbségek jelenlegi sanyarú helyzetének javítására irányulnak. Megvalósításuk értelemszerűen Viktor Janukovics győzelme esetén realizálódhatnak.

KISZó-információ

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó