2009. december 5., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 176. (849.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Csalódott az EU Ukrajnában

Egyelőre sem az uniós tagságról, sem a vízummentességről nem lehet szó, jelentette ki Jose Manuel Pintu Teisheira, az Európai Bizottság ukrajnai képviseletének vezetője.

Az Ukrajna–EU csúcstalálkozó apropóján rendezett sajtótájékoztatón felszólaló Teisheira kifejtette, hogy az Európai Unió mélységesen csalódott az ukrán állam vezetőiben és gazdaságában. Utóbbi téren az oligarchák korrumpáltságukkal vetik vissza az országot, lehetetlenné teszik az unióval folytatott kereskedelem és gazdasági együttműködés bővítését.

A diplomata kemény szavakkal illette Ukrajnát. Szerinte a Szovjetunió széthullása óta eltelt húsz évben az ország rossz úton jár, elhibázott a gazdaságpolitikája. Ezért is hatott rá minden más államnál erőteljesebben a világválság.

"A korrupció, a hivatali tili-toli és a lépten-nyomon felbukkanó adminisztrációs akadályok csak a gazdaságot felügyelő, valamint a konkurenciát nem tűrő érdekeltségeknek kedveznek" – jegyezte meg a politikus.

Aggasztónak nevezte, hogy az ukrán állampolgárok jelentős része emberhez méltatlan életkörülmények közepette tengődik: nincs rendes munkahelye, gyalázatos a fizetése és bizonytalan a szociális helyzete. Szerinte mindez annak a következménye, hogy az ország két évtized alatt jottányit sem haladt előre. Elmondta továbbá, hogy az EU csalódott a narancsos forradalmat gerjesztő és ma is hatalmon lévő ukrán politikusokban.

Az elmondottakból következik a megállapítás, miszerint Ukrajna nincs felkészülve az unióval szembeni vízummentességre. Az ezzel kapcsolatosan szabott feltételeknek azonban Ukrajna nem tett eleget. S ameddig így van, a vízumrendszer liberalizálásáról sem lehet szó. Ugyanakkor az EU reméli, hogy országunk az elnökválasztást követően is megmarad integrációs szándékánál.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó