2009. december 3., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 174.-175. (847.-848.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Trónfosztás a Munkácsi járásban

Korábbi lapszámainkban az Ungvidéki és a Beregvidéki labdarúgó-bajnokságokat boncolgattuk. Ezúttal a munkácsi járási pontvadászatot vettük górcső alá.

– Nincs okunk panaszra – értékelt Viktor Svarc, a Munkácsi Járási Labdarúgó Szövetség elnöke. – A tavalyi tizenkettőhöz képest tizennyolc csapatosra duzzadt a pontvadászat, igaz a bajnokság során két csapat visszalépett, míg egyet a szövetség zárt ki. Már az első fordulót követően pénzhiányra hivatkozva visszalépett Kockaszállás (Koszino) a hajrában pedig Csongor dobta be a törölközőt. Az állandósuló szurkolói rendbontások és a játékosok durva játéka miatt két évre eltiltottuk a Várkulcsa (Kljucsarki) csapatát. Ezzel szerettünk volna megálljt parancsolni a vidékünkre begyürűző futball huliganizmusnak – emelte ki a járási szakszövetségi elnök.

– Hogyan jellemezné a csapatok hozzáállását?

– Óriási presztízsharc folyt, így az idei bajnokság az utolsó fordulóig kiélezett volt. Egyedülálló módon hét csapat, Pusztakorepec, Beregrákos, Nagylucska, Beregszentmiklós (Csinagyijevo), Makarja (Makarovo), Romocsaháza (Ro-mocsevica) és Szánfalva (Sztanovo) harcolt a dobogós helyezésekért. Előfordult, hogy az újoncok – Kölcsény (Kolcsino), Várkulcsa, Csongor, Szánfalvának, Nagykerepec – törtek borsot az öreg rókák orra alá. Érdekesség, hogy a felsőkerepeci csapat az utolsó helyen végzett, míg az ifik hetedikek lettek. Óriási előrelépés Makarja szereplése, az előző években a középmezőnyben kardoskodó csapat felzárkózott az élmezőnyhöz. Fejlődés tapasztalható az együttesek játékában, ami annak köszönhető, hogy tapasztalt edzők ülnek a kispadokon.

– A játék színvonala mellett a körülmények is javultak?

– Az elmúlt évben a szokásosnál több csapat is nagyobb figyelmet szentelt a pályák és a stadionok állapotára. Öltözők, zuhanyozók, lelátók épültek. Kiemelném a beregrákosi, nagylucskai, csinagyijevói stadionokat, melyek valóban megfelelnek a követelményeknek. Ugyanakkor a bajnok pusztakerepeciek pályáján öltöző sincs.

– Elégedett a játékvezetői testület munkájával?

– Az idén nem érkezett panasz a játékvezetésre, ám gondot jelent, hogy kevesen vannak. A járásban csupán huszonkét sípmester van, ezek zöme tapasztalt, négyen fiatalabbak. Ők jelentik az utánpótlást.

– Évről évre nő a bajnokság színvonala, beleértve a játékvezetést, az infrastruktúrát és a szurkolók viselkedését is – mondta lapunknak Vaszil Kostura, korábbi a címvédő beregrákosi csapat vezetőedzője. – A pályán kiélezett küzdelmek zajlottak. Természetesen akadtak nagy gólkülönbségű találkozók is. Köszönettel tartozunk a szurkolóinknak és a támogatóknak, hogy a nehezebb időkben is kitartottak a mellettünk.

– Mi az oka annak, hogy nem sikerült a címvédés?

– Elsősorban rajtunk múlott. Fontos találkozókon vesztettünk pontokat, ilyen volt az Pusztakerepec otthonában elszenvedett 2–0-ás vereség, holott hazai pályán 5–2-re nyertünk. A másik ok, mely már a bajnokság elején megpecsételte az idei szereplésünket, hogy a szezonstart előtt a rákosi csapat a formálódó megyei első ligába készült. Végül a megyei első osztályból semmi, nem lett és addigra már három fordulót lejátszottak a járási pontvadászatban. Természetesen kértük a megyei labdarúgó szövetséget, hogy, mivel hibánkon kívül halasztottunk, lejátszhassuk a találkozókat. A szövetség engedélyezte, ám a háromból két csapat vezetése többszöri megkeresésünkre is elzárkózott a játéktól. Így hat pont hátránnyal kezdtük a bajnokságot. Az első körben csupán egyetlen vereséget szenvedtünk el Szernyén, ami bizonyítja, hogy csapatunk kitűnő formában volt. Természetesen ettől függetlenül gratulálunk Alsókerepecnek a győzelméhez.

– Hogyan értékelné a szövetség munkáját?

– Az idén a szövetség mindent megtett, ami csak erejükből egy igazságos és minőségi bajnokságért.

A Munkácsi járásban január 10-én rajtol a téli bajnokság, március 7-én pedig a kupa, míg 28-án a 2010-es pontvadászat.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó