2009. december 3., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 174.-175. (847.-848.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Vitamin
Tilos less a szenteltvíz?

Nagy-Britannia egyik püspöke azt javasolta egyházmegyéjének, tiltsák meg a templomokban a szentelt víz használatát, hogy ezzel is megpróbálják feltartóztatni a sertésinfluenza terjedését.

A tartókban lévő víz könnyen fertőzés forrásává válhat, és felgyorsíthatja a vírus terjedését – véli John Gladwin püspök. "Ezt a gyakorlatot fel kell függeszteni." Az Essex megyei papoknak elküldött körlevelében Gladwin azt írta, javasolják gyülekezetük tagjainak, hogy amennyiben influenzás tüneteket tapasztalnak, maradjanak otthon. Gladwin azt kérte, legyenek óvatosak az otthonokban történő áldoztatáskor is, és "csak a pap igyon a kehelyből". Európában Nagy-Britanniát érinti legsúlyosabban a járvány.

Több nő kap infarktust

Régen sokkal több férfi került szívinfarktus miatt kórházba, mint nő, de ez az arány megfordulni látszik.

A gyengébb nem tagjai jobban gyógyulnak szívroham után, mint a férfiak. Az elgondolkodtató adatokat az Archives of Internal Medicine szakfolyóirat két tanulmánya ismertette. A kemény tények erősen cáfolják azt a közhiedelmet, hogy a változás kora előtt a nőket a koszorúér-betegség ellen védik a női nemi hormonok. Ez bizonyos mértékben igaz, de a szív- és érrendszeri betegségre vonatkozó kockázati tényezők sokkal nagyobb mértékben befolyásolják korunkban a nők életét, mint a férfiakét. Az 1994–2006 közötti időszak adatait földolgozó tanulmány csaknem egymillió infarktus miatt kezelt beteg halálozásával kapcsolatban bizonyította, hogy az 55 évesnél fiatalabb korcsoportban a nők háromszor jobb eséllyel tudták túlélni a szívrohamot, mint az erősebb nem tagjai. Az idősebbeknél ilyen különbség már nem volt. Sok országban a nők fiatal korosztálya, vezetői pozícióba kerülve, olyan életstílust vesz fel, ami korábban a férfivezetőkre volt jellemző: több a kellemetlen munkahelyi stressz, a distressz, sőt ma már több fiatal nő dohányzik, mint férfi.

Szorongás ellen keserű csoki

Igaz, hogy az alábbi vizsgálatot az egyik csokoládégyártó készítette, eredménye mégis érdekes: a több mint 60 százalék kakaót tartalmazó keserű csokoládé enyhíti a szorongásos tüneteket.

A dr. Sunil Kochhar vezette svájci kutatócsoport 30 egészséges fiatalt, 11 férfit és 19 nőt vont be a vizsgálatba. Megmérték szorongási szintjüket, megállapították, hogy a vizsgálati alanyok közül 13 sorolható az "erősen szorongó", míg 17 a "kevéssé szorongó" típusba. Az önkéntesektől vér- és vizeletmintát vettek a vizsgálat elején, majd két héten át naponta kaptak 40 grammnyi 74 százalék kakaót tartalmazó keserű csokoládét. Ezután ismét elvégezték a laborvizsgálatot, és megállapították, az erősen szorongóknál a csokoládé fogyasztása csökkentette a stresszhormon szintjét. A kutatók szerint márkától függetlenül bármelyik keserű csokoládé hasonlóképpen hat, feltéve, ha kakaótartalma magasabb 60 százaléknál.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó