2009. december 3., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 174.-175. (847.-848.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Elfogadták a Vajdaság statútumát

A Szerbiai Képviselőház elfogadta a Vajdaság hatásköreit taglaló törvényt, valamint a tartomány új statútumát. Mindkét javaslatot a hatalmi koalíció képviselői és az ellenzéki Liberális Demokrata Párt honatyái támogatták. A szavazás mellékzöngéjeként néhány tucat polgár a parlament épülete előtt tüntetett, emellett egy bombariadós bejelentés is érkezett.

A hatáskörökről szóló törvény a régió jogi helyzetét, a tartományi szervek megválasztásának és munkájának módját és az általa alapított szolgálatok munkáját taglalja. Ugyanakkor a tartománynak a jövőben bővebb hatáskörei lesznek, a saját bevételekről és a vajdasági vagyonról pedig külön törvény fog rendelkezni.

A törvény kiemeli, hogy Vajdaság együttműködik más államok területi egységeivel Szerbia külpolitikai keretein belül, az állam területi egységének és jogrendjének tiszteletben tartása mellett, illetve Vajdaságnak joga lesz régiók közötti szerződések aláírására. A tartomány lehet európai és nemzetközi regionális társulások tagja, emellett képviseleteket alakíthat Európa régióiban, valamint az EU székhelyén, Brüsszelben. A törvény előirányozza a vajdasági fejlesztési bank megalakítását is, a tartomány javaslatot tehet a vajdasági bíróságok hálózatának kialakítására.

A törvény értelmében Újvidék a tartomány fő, adminisztratív központja, jogában áll meghatározni saját jelképeit és azok használatának módját, Szerbia alkotmányával és Vajdaság statútumával összhangban. A törvény 2010. január 1-jétől lép érvényre.

A statútum Vajdaság legmagasabb fokú jogi előírása, amelynek értelmében Vajdaság az itt élő polgárok autonóm tartománya, Szerbia elidegeníthetetlen része, és jogi személy státusával rendelkezik. Területét a Bácska, Bánát és Szerémség területén lévő önkormányzatok képezik, amely referendum nélkül nem változtatható meg.

Az alaptörvényre minden szerbiai nacionalista erő össztüzet zúdított, annak ellenére, hogy csak egy részét adja vissza az észak-szerbiai tartomány korábban élvezett, a milosevicsi időkben elvett jogosítványainak. A szerb ortodox egyház is hevesen támadta, s több parlamenti párttal együtt állította, hogy államot teremt az államban, s ez az első lépés Szerbia – Koszovó elszakadását követő – további feldarabolásához.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó