2009. december 3., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 174.-175. (847.-848.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kiberpórázon

Közöttünk járnak azok a fiatalok, akik már az internet polgárai és a kibertér rabjai. A tudományos-fantasztikus irodalomból mindennapjaink szóhasználatába átültetett kifejezés olyan virtuális valóságra utal, amelyben a megszállott számítógép-használók élnek.

A világháló megszületése óta felhasználhatósága hihetetlen méreteket öltött. Manapság 1,4 milliárdan veszik igénybe személyes, illetve üzleti célokra, például információkeresésre, szolgáltatások és áruk megrendelésére, kapcsolattartásra, szórakozásra stb. Mondhatnánk, megkönnyíti mindennapjainkat. A fiatalok a grund és a játszótér helyett a világhálót tekintik szabadidős tevékenységük fő helyszínének, elszakadva ezzel a valós élettől. A megszállott internetezést immár a szenvedélybetegségek között tartják nyilván.

A legújabb őrület a Farm, mely a hálón szedi rabjait. A humoros játékban állatokat kell vásárolni, növényeket nevelni és különféle termékeket előállítani, majd a befolyt összegből fejleszthetjük virtuális gazdaságunkat. Természetesen szomszédaink is vannak, akiknek kölcsönadhatjuk gépeinket, segíthetünk a vetésben és a betakarításban. Városiként íróasztalnál próbálhatjuk ki a vidéki létet. Akár tanító, nevelő célzatot felfedezhetünk a játék mögött. Hisz gazdálkodni tanul a gyerek! Ám kérdések merülnek fel, amikor azzal szembesül az ember, hogy a fiatalok azért sietnek haza a suliból, mert aratniuk, szántaniuk kell, esetleg megetetni az állatokat. Sőt, az ukrán verzióban, ami szintén gazdálkodásra épít, nem szomszédunk megsegítése a cél, hanem annak kifosztása, megrövidítése.

Leginkább a néhány évvel ezelőtti tamagocsis őrülethez hasonlítható, ami nem meglepő, de a világhálón ma is virágzik, csupán ma már neveldének hívják. Akár azt a kibervilágot is hívhatnánk neveldének, melyben a mai fiatalok felnőnek. Pórázon tartva, odaláncolva ezzel egy olyan létbe, mely eltorzítja világképüket.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó