2009. december 3., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 174.-175. (847.-848.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A Harmadik Birodalom és az okkult erők

Noha a második világháború alatt a Harmadik Birodalomban rendkívül gyorsan fejlődtek bizonyos tudományágak, a náci vezetés a technika mellett erősen bízott az okkultizmus erejében és a természetfeletti jelenségek alkalmazásában.

A náci vezetők közül Heinrich Himmler tanúsított nagy érdeklődést az okkultizmus iránt, ezért az ilyen jellegű kísérletekkel az irányítása alá tartozó SS foglalkozott. Abban az időben a titokzatos erőkben való hit azonban egész Németországra jellemző volt. Így nem csoda, hogy más fegyvernemeknél is zajlottak félig-meddig misztikus jellegű kutatások. Mivel pedig minden háború egyik legfontosabb mozzanata a felderítés, a paranormális erőket általában ennek a célnak az érdekében igyekeztek bevetni.

1941-ben a német haditengerészet, a Kriegsmarine úgy döntött, hogy az ellenséges hadihajók és tengeralattjárók felderítéséhez a radar- és szonárrendszerek mellett médiumok segítségét is igénybe veszi. Ezzel próbálták ellensúlyozni a szövetségesek egyre fejlettebb technikáját. Igyekeztek rálelni egy olyan csalhatatlan módszerre, amely megsemmisítő fölényt biztosíthatott volna a szövetségesekkel szemben, és az óceánok teljhatalmú urává tette volna a németeket. Azt szerették volna elérni, hogy tengeralattjáróiknak ne kelljen hetekig zsákmányra lesniük időt és üzemanyagot fecsérelve, hanem rögtön a beazonosított hajókonvojok ellen vonulhassanak. A feladat megvalósítása a Kriegsmarine különleges részlegére várt, amelyet Hans Roeder kapitány felügyelt. Nem volt könnyű helyzetben, már csak azért sem, mert csoportjában egyaránt dolgoztak térképészek, híradástechnikai szakértők, látnokok és mentalisták is. Ez utóbbiak közül egy salzburgi hangszerkészítő mester, Ludwig Straniak bizonyult a legsikeresebbnek.

A férfi szülővárosában ismert okkultistának számított, akinek szakterülete az inga alkalmazása volt. A témáról tanulmányt publikált egy szaklapban, és könyvet is írt róla. A háború kitörésekor Straniak maga jelentkezett a haditengerészetnél, azt állítva, hogy egy térkép, egy inga és a hajókról készült fénykép segítségével pontosan meg tudja állapítani a keresett járművek tartózkodási helyét.

Az első kísérletekre egy biztonságos és a külvilágtól teljesen elszigetelt óvóhelyen került sor. Straniak lezárt borítékban megkapta a fotókat, és részletes térképeket is a rendelkezésére bocsátottak. Ekkor még természetesen német hajókat kellett megkeresnie, amelyek pozícióival Roeder kapitány természetesen tisztában volt, és így ellenőrizhette a mentalistát.

A hangszerkészítő mester kinyitotta a borítékokat, hosszan tanulmányozta a fényképeket. Jól megjegyezte az azokon látható hajókat, és ingáját lassú mozdulatokkal végighúzta a világtérkép fölött. Hamarosan percnyi pontossággal megadta a keresett hajók helyzetét.

A siker mindenkit meglepett, ezért Roeder kapitány újabb teszteket rendelt el, melyek szintén sikerrel zárultak. Az okkultista ezt követően élesben is megmutathatta, mire képes. Számos esetben egyetlen inga segítségével a kiterített térkép felett pontosan meghatározta az ellenséges erők pozícióit, segítve ezzel a német haditengerészet győzelmeit.

Ludwig Straniak hírneve a Berlinben tevékenykedő kémeken keresztül a szövetségesekhez is eljutott. Bár a britek nem vették komolyan, titkosszolgálatuk mégis hajtóvadászatot indított utána, mert a hajókonvojok számára nagy kockázati tényezőt jelentett. Ezt pedig mindenképpen szerették volna megakadályozni.

Roeder kapitány ugyan minden eszközzel igyekezett óvni embere testi épségét, és hosszú hetekig egyetlen percre sem engedte ki a lezárt óvóhelyről. Megsemmisítette a róla szóló akták nagy részét, és az újabb bevetésekről sem készültek már feljegyzések, nehogy bármilyen információ kiszivárogjon. Straniak további sorsáról nem is tudni semmi bizonyosat. Egyesek szerint szövetségi ügynökök végeztek vele, esetleg valamiért egyszerűen kegyvesztetté vált és kivégezték.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó