2009. december 3., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 174.-175. (847.-848.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Adél az önállósodás útján

A mai gyerekek modern szóval élve rámenősebbek, mint a régebbiek. A középkorosztály képviselői, de főleg nagyanyáink, nagyapáink sokszor emlegetik: bezzeg a mi időnkben ezt vagy azt nem tehetted volna meg, nem beszélhetnél vissza stb. De más időket élünk: sokkal több a kihívás a gyerekek előtt, mint egykoron volt. Itt van például az iskolaváltás, ami még egészen kiskorban megtörténik. Egy tízéves gyerek szinte önállóvá kell hogy váljon, amikor például otthonától távol kerül egy gimnáziumba. A Beregszászi Bethlen Gábor Magyar Gimnáziumban nagyon sok ilyen kollégista van.

Tóth Adélnak egy kicsit könynyebb dolga volt, hiszen ő a Beregszászi 6. Számú Középiskolából jött át a gimnázium 1/A osztályába. A kislánynak mára sikerült beilleszkednie az új környezetbe, az új iskolába.

– Rajtam kívül még egy osztálytársam is tanul itt, úgyhogy már rögtön az elején volt egy ismerősöm.

Beszélgetőpartneremnek a tanulással nincs gondja, jól megy neki, főleg a magyar irodalom.

– Nagyon szeretek olvasni. Több könyvet is átböngésztem, főleg ifjúsági regényeket. Kedvenc íróm Fekete István, tőle a Bogáncs című regényt szeretem. Hogy miért? Mert nagyon humoros, vicces jelenetek vannak benne. A Pál utcai fiúk című mű szintén nagyon lekötött. Jelenleg a Kishercegnél tartok, ami egyébként kötelező olvasmány is, de nemcsak ezért kezdtem bele. A tantárgyak közül egyelőre a matematika az, ami nem úgy megy, ahogy kellene, de igyekszem, hogy a jövőben abban is jeleskedjem.

Adél a zenét is kedveli. Most negyedikes a helyi művészeti iskolában, és a hegedűvel ismerkedik. Tanító bácsiját, Kovács Pétert is kedveli. Mint mondja, igen türelmes tanár.

– Mivel töltöd a szabadidődet?

– Amikor hazamegyek, szinte azonnal leülök tanulni. Aztán zeneiskola, és hobbiként ott a festészet. Imádom ezt, egyelőre csak vízfestékkel dolgozom papírra, de később szeretnék a vászonnal is megpróbálkozni.

– Miket alkotsz?

– Főleg tájképeket, melyek gyakran a képzeletem szüleményei. De olyan is volt már, hogy lemásoltam egy festményt vagy képeslapot. A tanárom mindig dicsér, azt mondja, tehetséges vagyok, és lehet, hogy lesz még belőlem valami e téren.

Hegedűs Csilla

Ajándék gyerekeknek

A napokban került forgalomba a PoliPrint kiadó gondozásában a Kedvenc meséim című keménykötésű, színes kiadvány. A Kovács Lívia szerkesztésében megjelent kötet a Grimm testvérek és Andersen meséit tartalmazza, melyeket Ráti Marika és Marian Aljona illusztrált gazdagon színes és fekete fehér rajzokkal és Balogh Zsuzsa tördelt. A Hófehérke, Csipkerózsa, Piroska és a farkas, A rút kiskacsa története kellemes kikapcsolódást jelenthet a kisiskolások számára, de karácsonyi ajándéknak is kiváló. Az ungvári római katolikus templom könyvesboltjában vásárolható meg, de hamarosan a vidéki üzletekben is kapható lesz.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó