2009. december 3., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 174.-175. (847.-848.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A beteg gyerekek is családra vágynak
A romáknak a legnehezebb nevelőszülőket találni

A Szolyvai Gyermekotthonba lépve szép környezet, kellemes meleg és tisztaság fogad. Kíváncsi vagyok, vajon az elmúlt hónapok gazdasági krízise mennyire érintette a kis árvákat befogadó intézmény életét. Ám azt tapasztalom, legutóbbi látogatásom óta itt csak újabb előrelépés történt. A folyosók padlóját csempe váltotta fel, a falakat lelambériázták. A szobákban vadonatúj bútorok, felújított mellékhelyiségek, vákuumos ablakok és ismét csak eredeti rajzokkal tarkított falak fogadják az ide betérőt.

Közel 100 kis lakója van az otthonnak, akikről ideiglenesen vagy végleg lemondtak, otthagyták a szülészeten, esetleg a bíróság döntése alapján kerültek ide. Az egészségesek három-, a fejlődésben visszamaradott kicsik négyéves korukig maradhatnak itt, majd a beregszentmiklósi (Csinagyijevo), vilsani vagy benei otthonokba irányítják őket.

– Van, aki hozzánk kerülve zárkózottá válik, van, aki némaságba burkolózik, esetleg agresszív lesz. Míg egyesek egészségügyi problémákkal érkeznek, bár számuk egyre kevesebb, mások a korábbi rossz ellátás és bánásmód, az alultápláltság folytán lemaradnak egészséges társaikhoz képest. Mivel a családban élő gyermekre két szülő jut, bármennyire gondosak is vagyunk, nevelőink – akikre egy tucat gyerek ellátása hárul – nem tudják teljes mértékben helyettesíteni a szülőket. A természetes környezettől eltérően jóval kevesebb inger éri az itteni apróságokat, ezért beszédkészségük fejlesztését folyamatosan logopédus korrigálja – mondja Marija Legeza igazgatóhelyettes.

A gyermekorvosok, pszichológusok, ideggyógyászok felügyelete mellett komoly korrekciós, rehabilitációs kezelés folyik az otthonban – biztosít, miközben bekukkantunk egy-egy terembe, megcsodáljuk a környezetbarát képességfejlesztő játékokat. – A gyerekek egészségi állapotuk függvényében csoportokra vannak osztva. Mindenkivel megfelelő egyéni terv szerint foglalkoznak. Amennyiben szükség van rá, és ez gyakran előfordul, a beteg kicsiket a Munkácsi Megyei Gyermekkórházba szállítják kezelésre. Marija Legeza megkér, feltétlenül említsem meg Sztaniszlav Malec, Ljudmila Hmelnicka, Olena Ljah, Vira Szolovjova és Bohdan Szerdenko orvosokat, akik nagyon sokat tesznek az árvaház védenceinek egészségéért.

Bármennyire jó körülmények között is élnek az egészségügyi minisztérium fennhatósága alá tartozó szolyvai gyermekotthonban az apróságok, a gyermek csakis szerető családi légkörben válhat teljes értékű felnőtté – ért egyet velem Viktor Taraszov, az intézmény igazgatója. Bár, mint mondja, ennek az ellenkezője is előfordul. – Talán még emlékszik arra a beregszászi esetre –, tele voltak vele az újságok –, amikor a szülők agyonverték a gyermeküket. Különösen megrázott a hír, mivel a kisfiút tőlünk vitték el a reggeli órákban és még aznap este megfosztották az életétől. Tudja, sokkal jobb ha az agresszív, méltatlan szülők helyett a mieinkhez hasonló pedagógusok nevelik a gyerekeket biztonságban, nyugalomban – véli az igazgató.

Viktor Taraszov elmondása szerint egyre inkább változik az emberek mentalitása, mindinkább nyitottabbá válnak. – Az örökbefogadással kapcsolatos sztereotípiák némileg enyhültek. Saját gyermekük nem lévén, egyre többen vállalkoznak az adoptálásra. Idén kilenc hónap alatt 20 apróság talált új családra, akik közül 5-en határainkon túl – az USA-ban, Olaszországban, Franciaországban, Kanadában – leltek meghitt családi melegre. Hogy jó helyre kerültek-e, ennek ellenőrzése a konzulátusok feladata.

– Itthon a legnehezebben a roma gyerekek találnak nevelőszülőkre. Holott, higgye el, nem a származástól, hanem a neveléstől függ, kiből milyen ember válik. Volt rá példa, hogy a külföldre vitt gyerek néhány év múltán hazatért és meg akarta ismerni igazi szüleit. Amikor ellátogattunk vele a vér szerinti családjához, értetlenül kérdezte, miért van a házban kosz, rendetlenség, miért nincsenek kisebb testvérei az iskolában – meséli az igazgató.

Jelenleg egy hónap telik el a leendő szülő örökbefogadási óhaja és a bírósági döntés megszületéséig, mielőtt az újdonsült anya hazaviheti magával csemetéjét, tudom meg az otthon jogászától. Külföldön jóval hosszadalmasabb, fél évig is eltart a folyamat. Éppen ezért fontos, hogy aki gyermeknevelésre vállalkozik, jól megfontolja szándékát. A későbbi meglepetések elkerülése végett elengedhetetlen, hogy tisztában legyenek vele, milyen nehézségekkel néznek szembe, amire egy pszichológus szakember készítheti fel a párt – figyelmeztet Viktor Kozak, az otthon jogásza.

Miközben az igazgató körbevezet "birodalmában", bemutatja a felújított mosodát, a vasalószobát, az átalakított fűtőházat, bekukkantunk az éppen ebédjüket fogyasztó kicsikhez, a törve ugyan, de kicsit magyarul is beszélő férfi elérzékenyülve gondol vissza azokra az egykori kis "lakbérlőkre", akik különösen a szívéhez nőttek. Bevallja, el sem tudja képzelni az életét az otthon, a gyerekek nélkül, még hétvégenként is bejár, hogy ellenőrizze, minden rendben van-e.

Ilyenkor, az újévi ünnepek táján, mintha a gyerekek is gyakrabban fordulnának a ki-kinyíló ajtó felé. Talán azt remélik, most megváltozik sorsuk, s végre megpillanthatják azt a személyt, akire oly sokat gondolnak...

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó