2009. december 3., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 174.-175. (847.-848.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A nagybácsi tragédiája

A turjapolenai fiatalembernek nehéz gyerekkor és semmivel sem könnyebb ifjúkor jutott. Miközben Perecsenyben tanult az ottani szakiskolában, tragikus körülmények között elvesztette szüleit. Egy nap arra ment haza, hogy porig égett a házuk és odavesztek hozzátartozói.

A tanintézmény és az állam segített, amiben lehetett. Az árván maradt fiatalember élete azonban nem akart egyenesbe jönni. Elvett egy lányt, de a házasság kurtának bizonyult. Megfelelő munkahelyet sem sikerült találnia, ezért visszaköltözött falujába.

Anyai nagybácsija fogadta magához, aki egyedül élt a szülei házában. Valaha neki is volt családja, de az asszony egy nap megelégelte az italozását és kitette a szűrét. Az unokaöcs beköltözött az egyik szobába. A szociális osztály kisegítette néhány használt bútorral és a lakás rendbe hozásához is nyújtott némi támogatást. Az egyik helyi vállalkozónál kapott munkát. Szegényesen bár, de elvolt.

Aznap épp alkalmi munkát vállalt egy falubeli házaspárnál: tűzifát aprított. A jól végzett munka jutalma néhány hrivnya és kiadós ebéd volt. Itallal is megkínálták, s elmenőben a kezébe nyomtak egy palack kisüstit.

Öröme csak addig tartott, míg átlépte otthona küszöbét. A nagybácsi, akiben már jó néhány legurított feles munkált, észrevette az unokaöcsnél lévő palackot. Nyomban belekötött a fiúba és követelte, hogy töltsön egy pohárral. Az viszont nemet mondott, mert ő maga nem kívánt többet inni, rokona pedig már különben is erősen dülöngött. Végül mégis engedett a durva követelőzésnek. A palack kisvártatva kiürült.

Az elfogyasztott alkohol feltüzelte a nagybácsit, aki ittasan hajlamossá vált a gorombaságokra. Ezúttal azért korholta unokaöccsét, mert az nem járul hozzá a közös költségekhez. – Mint később kiderült, ez nem volt igaz, mert minden hónapban a nagybácsi vágta zsebre a fiú állami segélyét.– A férfi felháborodása tettlegességig fajult. Felkapta az asztalról a konyhakést és ifjú rokonára támadt. Az védekezett, hátracsavarta rokona karját, s a dulakodás hevében a penge hol őt, hol a másikat sebesítette meg.

Amikor éjjel a fiatalember felébredt és felkapcsolta a villanyt, a nagybácsi egy jókora vértócsa közepén élettelenül feküdt. Azt már a halottkém állapította meg, hogy elvérzett. A dulakodás közben megsérült a vénája, amit részegsége miatt észre sem vett.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó