2009. december 3., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 174.-175. (847.-848.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Egyre több a HIV-fertőzött

Az idei AIDS elleni világnap alkalmából a megyei Vöröskereszt, a gyermek- és ifjúságvédelmi szociális szolgálatok, a Köjál, a megyei AIDS és Egészség központ közös rendezvényt tartott. Ungváron, a Színház téren a betegséggel kapcsolatos tájékoztatókat, felvilágosító brosúrákat és óvszert osztogattak, az önkéntesek válaszoltak a járókelők kérdéseire. A kivetítőn ismeretterjesztő filmeket vetítettek, az AIDS központban pedig a szakemberek ismertették a megyében kialakult helyzetet.

Kárpátalján 1987 óta napjainkig összesen háromszáztizenöt személyt – azon belül hatvankilenc gyereket –, vettek nyilvántartásba. Hetvenhatuknál mutatták ki az AIDS-t. Eddig negyvennyolcan távoztak az élők sorából. A vírushordozók 23 százaléka intravénás kábítószer-fogyasztó – mondta el Valerija Brics, az AIDS központ osztályvezetője, ám a nagy többség szexuális úton fertőződik meg. Jelenleg a külföldi szezonmunkások vannak a legnagyobb veszélyben, az elmúlt időszak tapasztalatai szerint ugyanis alkalmi kapcsolataik révén ők azok, akik behurcolják a vírust a régióba.

A betegek között még mindig a férfiak vannak többségben. Volodimir Kuzmik, a megyei egészségügyi főosztály osztályvezetője elmondta, 2009 tizenegy hónapja alatt negyvenhat embernél mutattak pozitív eredményt a tesztek – azonbelül 16 fertőzött édesanya által világra hozott csecsemőnél. Jelenleg száznyolcvanöt személy áll az AIDS központ látóterében. Hogy valójában mennyien lehetnek, arra csak tippelni lehet, ám valószínűsíthetően legalább 50 százalékkal többen, mint amennyiről a statisztikák beszámolnak.

Az AIDS elleni küzdelemben mérföldkövet jelentő retrovirális kezelés bevezetésének köszönhetően a lappangási idő és a betegek élete is meghosszabbodott, mivel a kezelés meggátolja a vírus szaporodását a szervezetben. Kárpátalján jelenleg 4 gyerek és tíz felnőtt kap ingyenes retrovirális kezelést. Ezért a járvány méretét és terjedését nem az AIDS-betegek, hanem a HIV-fertőzöttek száma jellemzi leginkább.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) éves jelentéséből kiderül, Európában 2000-hez képest több mint duplájára nőtt a HIV-fertőzöttek száma. Az elmúlt egy évben csaknem 51 600 embernél diagnosztizálták újonnan a fertőzést. A negyvenhárom országban mért adatok alapján az egymillió lakosra jutó betegek száma 44-ről 89 főre emelkedett. A WHO európai régiójában idén eddig 342 768 vírushordozót regisztráltak. A kutatók szerint azonban ez a szám lényegesen magasabb is lehet, mivel több területről nincsenek aktuális adataik.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó