2009. november 28., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 173. (845.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Indul a Vándor Magyar

Vándor Magyar néven internetes műveltségi oktató játékot indít a Kárpát-medencei diákok számára a magyar Miniszterelnöki Hivatal (MeH). A program kultúránkhoz, a nemzetünk által lakott régiók történetéhez kapcsolódik.

A játék meghirdetésének kettős célja van, fejtette ki Gémesi Ferenc, a MeH kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára. Egyfelől az, hogy a diákok ismeretei az iskolai oktatásnál szabadabb, érdekesebb közegben bővülhessenek, másfelől egy olyan közös művelődéstörténeti, kulturális, nyelvi platform kapcsolódásait is jelzi, amely nemcsak a magyar nyelv és a hozzá kapcsolódó kulturális tartalom elsajátításával függ össze, hanem a közvetlen térségek földrajzi, biológiai adottságainak megismerését is célozza.

A versenyzők a Kárpát-medence különböző tájain tesznek "utazásokat", és az adott helyhez kapcsolódó kérdéseket kapnak. Később megtekinthetik, hogy helyesen vagy helytelenül válaszoltak-e a kérdésekre, fejtette ki Dorsódi Donát, a játék egyik kifejlesztője. A helyes válaszokkal virtuális "pénzt" – petákokat, garasokat és dénárokat – szerezhetnek, amelyekből koronaelemeket vásárolhatnak. Mintegy ötezer kérdésen keresztül lehet eljutni odáig, hogy a versenyző ezekből a részelemekből összeállíthatja a Szent Korona képét. A cél az, hogy minél gyorsabban minél több helyes választ küldjön.

A résztvevők minden rendelkezésre álló segítséget – például lexikonokat, internetes keresőprogramokat – igénybe vehetnek, így ezek használatában is jártasságot szerezhetnek. Egyes esetekben képanyag segíti a tájékozódást, rákattintva a településekre azokról is informálódhatnak.

Mint Gémesi Ferenc megjegyezte, nagyon sok olyan elemet építettek be a rendszerbe, ami nemcsak az egyoldalú ismeretelsajátítást célozza, hanem lehetőség nyílik a kapcsolatépítésre is. A versenyzők egymással kommunikálnak pontokat, kérdéseket csereberélhetnek.

A játékot a 8–14 és a 14–18 év közötti korosztálynak hirdették meg. Persze, mindenki részt vehet a Vándor Magyaron, de jutalmakat csak ez a két korosztály kap. A kérdések a műveltség minden területét – kultúra, történelem, művészetek, élővilág, földrajz, az anyagok világa, sport – felölelik, amelyek véletlenszerűen keveredhetnek. A szervezők hetente nyerteseket hirdetnek, akik kisebb ajándékcsomagokat kapnak. A fődíj egy budapesti utazás, amely egy balatoni nyaralással folytatódik.

A diákok a www.vandormagyar.hu weboldalon regisztrálhatják magukat. Az első Vándor Magyar november 30-án kezdődik, és februárig tart. Mint azt a MeH szakállamtitkára elmondta, a későbbiekben tovább szeretnék fejleszteni a játékot, hogy a világ valamennyi magyarlakta térségéből csatlakozni lehessen.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó