2009. november 28., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 173. (845.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szélrózsa
Cipődobálás Vajdaság miatt

Cipődobálásig feszültek a Vajdaság statútuma körüli politikai ellentétek a szerb parlamentben. Először az ellenzéki radikális párt egyik képviselőnője, Gordana Pop Lazic vágta hozzá lábbelijét az ülést vezető hölgytársához, Gordana Comic parlamenti alelnöknőhöz, mivel az megintette az éppen felszólaló Aleksandr Martinovic párttársát, majd szünetet rendelt el.

A történet a hírügynökségek tudósításai ellenére is kibogozhatatlan. Annyi biztos csak, hogy az észak-szerbiai tartomány új alaptörvénye körüli vita heves indulatok közepette zajlik a belgrádi törvényhozásban. Az első cipődobás akkor történt, amikor a Szerb Ortodox Egyház egyik vezetőjének, Irinej bácskai érseknek a statútummal kapcsolatos, a parlamenthez írt leveléről folyt a vita.

A múlt év őszén Újvidéken elfogadott törvény most került a belgrádi törvényhozás napirendjére. Szerbiában nagyon erős érzelmi vihart váltott ki, sokan az északi autonóm tartomány elszakítására tett lépést látnak benne. Az eddigi jelek szerint azonban a parlamenti többséget adó pártok hajlanak az alapokmány elfogadására.

Bajban a kassai Thália

Gazdasági problémákkal küszködik a kassai Thália Színház: a teátrum fenntartója, Kassa megye ebben az évadban olyan jelentős összeget vont meg a válság miatt, hogy ez pénzügyi szempontból katasztrófahelyzetet jelent az intézmény számára – mondta el az MTI-nek Korognai Károly főrendező.

Úgy fogalmazott: a gazdasági válság okozta nehézségekre hivatkozva a likviditási problémák megszüntetésében a fenntartó nem partner, ezért önerejéből próbál meg segíteni magán a színház. Kifejtette: mintegy 100 ezer eurónyi a hiány, amely nem egy végletesen hatalmas összeg. Amennyiben a pénzügyi gondot "sikerül átvészelni, túlélni", az nagyon komoly siker lesz. Hozzátette: ha nem sikerül rendezni az anyagiakat, és emiatt esetleg megszűnik a nagy múlttal rendelkező teátrum, elkerülhetetlenné válik a politikai felhang.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó