2009. november 28., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 173. (845.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tőkésnek nem tetszik

Élesen bírálja Tőkés László (képünkön) az RMDSZ-t amiatt, hogy a többi erdélyi magyar politikai szervezet megkérdezése nélkül kötött megállapodást a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) a későbbi kormányzati együttműködésről és Mircea Geoana, a Szociáldemokrata Párt (PSD) államfőjelöltjének támogatásáról.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke a Krónikának nyilatkozva emlékeztetett: az elnökválasztás első fordulójának estéjén felhívással fordult az erdélyi magyar politikai és közélet főbb szereplőihez annak érdekében, hogy mihamarabb gyűljenek össze az RMDSZ és az EMNT által idén februárban alapított Erdélyi Magyar Egyeztető Fórum (EMEF) keretében. Az európai parlamenti képviselő kezdeményezte, hogy a tanácskozáson vegyenek részt a Magyar Polgári Párt és a Székely Nemzeti Tanács képviselői is, és pártpolitikai meggondolásokon túllépve alakítsanak ki közös álláspontot, nemzeti konszenzust az államfőválasztások december 6-i második fordulója kapcsán.

"Ezt a kezdeményezést figyelembe véve rendkívül barátságtalannak ítélem az RMDSZ egyoldalú döntését, amellyel közvetlenül a liberális párt, közvetve pedig Mircea Geoana elnökjelöltsége mellett kötelezi el magát. Sajnos élünk a gyanúperrel, hogy az RMDSZ nem veszi komolyan, és felrúgta az idei európai parlamenti választásokra, majd az EMEF keretében létrejött magyar összefogást" – állapította meg Tőkés László, sérelmezve, hogy az államelnökjelölt-választáshoz hasonlóan az RMDSZ ezúttal sem volt kíváncsi a többi erdélyi magyar szervezet véleményére.

Az EMNT elnöke úgy véli, a szövetségnek már csak azért is keresnie kellett volna a párbeszédet, mivel szerinte Kelemen Hunor "csúfosan leszerepelt" az első fordulóban, a magyar választók pedig azt üzenték: elegük van a pártpolitikából, az összefogást támogatják, illetve kivonulnak a politikából vagy idegen jelöltre szavaznak, ha a magyar elit nem tud szót érteni egymással.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó