2009. november 28., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 173. (845.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Időjós mackó

A kígyósiak abban a szerencsés és különleges helyzetben vannak, hogy saját meteorológussal rendelkeznek. Malis (Kicsi), a most négyéves maci, immár három éve a helyi strucctelep lakója.

– A mi Malisunk kiváló előrejelző, eddig még nem tévedett – mondja mosolyogva Szádvári János, a farm egyik alkalmazottja. – A népi megfigyelés szerint, ha a medve már októberben szállást készít magának, hosszú télre lehet számítani. Az utóbbi két évben alig aludt, nem is volt igazi telünk. Most úgy tapasztaljuk, komolyabb fagyokra kell számítanunk. Malis mostanában sokat heverészik, alvóhelyet egyelőre nem készített, bár előfordul, hogy toporzékol, néha pedig éles körmeivel a padlózat szögeit feszegeti. Ez az ő nyelvén azt jelzi, hogy hamarosan sokkal hidegebbre fordul az idő.

Beszélgetésünkkor a mackó nem messze az országúttól, a farm kapujában egy furgonban várakozik. Annak idején egy cirkuszban lépett fel. Ám amikor belehabarodott "partnernőjébe", nem hallgatott többé a parancsszóra. Kárpátaljai vendégszereplése alkalmával az idomár a szófogadatlan macit a helyieknek ajándékozta.

– Ő a falu nevezetessége – meséli a gondozója, miközben egy öt kilós amurt dob a tenyeres-talpas elé. – Nyáron a turistákat bűvöli el, ősszel pedig a népi időjósok jönnek hozzá "tanácsért". Megfigyeltük: amikor jó néhány kiló pluszt felszed magára és a szőre is szép hosszúra nő, a fagyok már a kertek alatt járnak, de hóra még nem kell számítani. Amikor viszont úgy lesoványodik, hogy akár a tű fokán is átférne, hátsó lábaira ágaskodva erősen rázza a közel 90 kilós ketrec rácsait és az oldalát tapogatja, kemény fagyokkal búcsúzik az óév, és heves havazás is várható.

A szakemberek azonban másként vélekednek az előrejelzésekről. Szerintük az utóbbi években tapasztalható jelentős klímaváltozás következtében a népi megfigyelések többsége érvényét vesztette.

– Napjainkban kizárólag a tudományos alapokon nyugvó meteorológia képes 10–15 napra előre prognosztizálni az időjárást – állítja Mikola Kulbida, az ukrán hidrometeorológiai intézet vezetője. – Manapság az atmoszférában végbemenő folyamatok felgyorsultak és kiszámíthatatlanokká váltak, ami általános klímaváltozást eredményezett. A meteorológiai tényezők már nincsenek összefüggésben egymással. Csak a szigorúan a környezet fizikai és fiziológiai alapjaira épülő jóslatok maradtak érvényben.

Az állatok nemcsak előre érzik az évszakok változását, de készülnek is rá. A hideg tél idején kevés eledelhez juthatnak, így a mackó a nyár folyamán akár 100 kilót is felszedhet, ősszel pedig a barlangjában szundikál. Miközben az időjárásról meditáltunk, Malis végzett a hallal, és két lábra emelkedve medvetáncba kezd.

– Malis vegetáriánus, a hústól ez a szelíd mackó agresszívvé válik – magyarázza gondozója. – Napi eledelét vitaminok – káposzta, sárgarépa és burgonya –, valamint két vödör kása alkotja. Kedvence a gyöngy- és hajdinakása, desszertre pedig az évszaknak megfelelő gyümölcsöket fogyaszt. Láthatják, hogy örül a látogatóknak. Nem enged el senkit anélkül, hogy meg ne kínálnák őt valamivel.

Közben egy kekszet nyújt be a rácson át a medvének, és jó étvágyat kíván hozzá.

– A mancsain a bőr, itt a szélén repedezni kezdett – mutatja János –, tehát márciusban meleg lesz az idő. Hogy honnan tudom? Januárig fiatal bőrréteg nő az állat mancsain. Tévedés, hogy a medvék az éhségtől nyaldossák a talpukat. Az igazság az, hogy így melegítik és óvják a régi bőr alatt növekvő újat, mert különben az megfagyna, megkeményedne. Amikor Malis a mancsait nyalogatja, egy hónap múlva melegre fordul az idő.

Szíjjártó Erika

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó