2009. november 28., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 173. (845.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Felügyel, kivizsgál, intézkedik a megbízott

Két éve, hogy Jurij Lucenko az ország valamennyi régiójában létrehozta a belügyminiszter helyi képviselőjének irodáját, ahol személyes megbízottjára ruházta annak felügyeletét, miként tartják be a rendőrök az állampolgári és emberi jogokat. Kiják Istvánnal, a tárcavezető kárpátaljai megbízottjával az elmúlt két év tapasztalatairól beszélgettünk.

– Felfoghatjuk úgy az Ön munkakörét, hogy a miniszter segítőjeként a rendőrség ellen dolgozik?

– Így ez erős túlzás. Nem az a dolgom, hogy a rendőrség ellen ténykedjem. Nekem a polgárok jogainak betartására kell ügyelnem. Rendszeres időközönként tartok például ellenőrzéseket a rendőrségi fogdákban, hogy megbizonyosodjam a fogva tartottak jogainak betartásáról, a fogva tartás megfelelő körülményeiről. Ezenkívül a lakossági panaszokra, észrevételekre vagy kérdésekre is operatívan reagálok. Amennyiben szükséges, vizsgálatot is kezdeményezhetek.

– Milyen célokat tűzött maga elé, amikor elvállalta ezt a feladatot?

– Voltak konkrét célok, megvalósított és teljesítésre váró tervek. A polgárok mindenesetre tudnak a hivatal létezéséről és egyre többen és bátrabban fordulnak hozzám a legkülönbözőbb kérdésekkel. Sokan örülnek, hogy végre van egy szerv, melytől segítséget lehet kérni. S ez már önmagában is jó. Meg kell jegyezni, a hivatal létezése óta egyetlen durva rendőri túlkapással sem találkoztam. Ebben remélhetőleg az én jelenlétemnek is van némi szerepe.

– A mi tapasztalatunk azonban az, hogy sokan kifogásolják a rendőrök munkáját.

– Vannak panaszok, kétségtelen. Nem egy ügyfél hivatkozik arra, hogy a Kárpáti Igaz Szó tanácsára fordult hozzám. Megjegyzem, az összes kárpátaljai sajtóorgánum közül a Vidomosztyi Miliciji és az Önök szerkesztőségével alakult ki a legeredményesebb kapcsolat. Előfordult, hogy a rendőrök hanyagságát, szakszerűtlen munkavégzését emelik ki. Ungváron történt például egy eset, amikor súlyos bántalmazás ért egy fiatalkorút. A hanyag nyomozói ügyintézés következtében az elkövetőknek hajuk szála sem görbült. A szülők panaszt tettek, ami a vizsgálat során megalapozottnak bizonyult. Az ügyben belső eljárás indult. Úgy látom, ha érik is kritikák a testületet, a munkatársak betartják a törvényt és ügyelnek rá, hogy ne sérüljenek az emberi jogok.

– Megalapozatlan panaszok?

– Ilyenekből is sok van. Az emberek hajlamosak túlreagálni dolgokat. Eljutottak hozzám olyan hírek, hogy a Beregszászi járásban megsértik a romák állampolgári jogait. Például etnikai hovatartozásuk miatt nem adnak számukra személyi igazolványt. Vizsgálatot kezdeményeztem. Felkértem a roma szervezetek vezetőit, üljünk le és együtt állapítsuk meg, mennyire valósak a panaszok. A megbeszélésre senki nem jött el. Hasonló történt néhány megyei újság munkatársaival. Azt állították, bizonyítékaik vannak a rendőri brutalitásra, amikor egyenruhások ok nélkül bántalmaztak egy fiatalembert. Azt gondoltam, eljönnek az újságírók és segítenek a visszaélés felderítésében. Azóta sem jelentkeztek. A közvélemény bevonása az én munkámat is megkönnyíti. Ám ha nincsenek konkrétumok, ha elhallgatnak tényeket, nem tehetek semmit.

– Az idén több nagy port kavart ügyben is rendőrök voltak a negatív főszereplők. Például Kövesligeten...

– Komoly konfliktus támadt a közlekedésiek és a helyi lakosság között. A helyszínen folytattam vizsgálatot. Sokan mondták, hogy a rendőrök saját zsebre dolgozva sarcolták a helyi autósokat. De érdekesmód ezt senki nem jelentette a rendvédelmi szerveknek. Vajon miért? Inkább a törvénytelen önbíráskodást választották. Ma már tudjuk, hogy volt néhány provokátor, akik szándékosan szították a hangulatot. Persze, nem zárom ki, hogy a rendőrök is hibáztak, de ez nem nyert bizonyítást.

– Beregrákos.

– Tény, hogy súlyos baleset történt a településen átvezető főúton. Egy rendőrtiszt egykori kollégáját gázolta halálra. Az ügyben tart a nyomozás, bűnvádi eljárás indult. A gázoló bűnösségéről vagy vétlenségéről ezért nem kívánok beszélni. Ezt a bíróságnak kell megállapítani. Annyit elmondhatok, hogy az egyes híradásokban elhangzottak, miszerint a rendőrtiszt részegen vezette az autóját és fegyverrel hadonászott, nem felelnek meg a valóságnak.

– Nagyberezna.

– Borzalmas és nehezen magyarázható, nálunk példa nélküli tragédia, ami ott történt. Egy szolgálatban lévő rendőr tisztázatlan körülmények között lelőtte a vadorzáson tetten ért személyt, aki állítólag támadólag lépett fel ellene. Az altisztet letartóztatták és büntetőjogi eljárást indítottak ellene. A megyei ügyészség folytat nyomozást, mely remélhetőleg tisztázza, jogosan használta-e fegyverét a hivatalos közeg. A szolgálati szabályzat és a rendőrök fegyverhasználatáról szóló törvény ismerete minden munkatárs számára kötelező. E szerint emberünknek is tudnia kellett, mikor és milyen körülmények között nyúlhat a szolgálati fegyver után. Igaz, a szabályzat nem írja elő, hova célozzon...

– A napokban egyik derceni olvasónk a beregszászi rendőrökre panaszkodott, mert azok, állítása szerint, beszüntették a nyomozást a kislánya ellen idén márciusban elkövetett bűncselekmény tettese után. A húszéves lány rokkanttá vált. Az elkövetőnek, akit ő meg is nevezett, a haja szála sem görbült.

– Erről az esetről nincs tudomásom, de feltétlen utánajárok és megteszem a szükséges lépéseket. A panaszos és bárki más különben bármilyen formában: írásban, telefonon, személyesen is megkereshet. Csütörtökönként kijevi idő szerint tizennégy és tizenhat óra között tartok fogadónapot Ungváron a megyei belügyi főosztályon lévő irodámban. Ugyanitt a 695-594 telefonszámon is elérhető vagyok.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó