2009. november 28., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 173. (845.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Krízis ellen angyalbőrbe

Komor, borongós, ködös időben szomorú, elcsigázott arcú szülők és a szívük szerelmét búcsúztató barátnők toporogtak a megyei hadkiegészítő rácsos kapuja előtt. Az őrt álló katona figyelmeztet: "Belépés csak behívóval vagy külön engedéllyelKrízis. Ezt hallva az emberben felötlik a szállóigévé vált sor: "Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel". Ám ez koránt sem a pokol kapuja, csupán bejárat egy másik világba – a surranó, az egyenruha és a vasfegyelem világába.

A kapu előtt Beregszászból, Nagymuzsalyból és Beregsomból érkezett magyar ajkú szülők csoportjával elegyedem szóba. – Elmúltak már azok az idők, amikor presztízse volt a sorkatonai szolgálatnak. Nem szívesen engedjük el fiainkat, nem bízunk a seregben – mondja az egyik apa. – Már a harmadik napot töltjük itt teljes bizonytalanságban, arra várva, hogy történjen valami. Ez a várakozás idegölő. A szóbeszéd szerint nincs könnyű dolga annak, aki nem beszéli az ukránt. A mieink legalább megértetik magukat. Azzal vigasztalt, majd a seregben megtanul ukránul...

– Egy édesanya fájó szívvel indítja útnak csemetéjét – ecseteli az egyik anya. – Már napok óta a könnyeimmel küszködöm, és tudom, utána se lesz könnyebb. A pletykák és a rémhírek szellemileg és testileg megcsonkított kiskatonákról szólnak, ez félelmet ébreszt bennem.

Belépek a kapun, az ott strázsáló katona az újságíró szó hallatán továbbot int, de nem jutok be – az épület bejáratánál ismét megállítanak: "Hova, hova... ha nincs behívója csak az alezredes külön engedélyével lehet belépni az épületbe". Rövid telefonálgatás, majd a parancsszó: mehetek. A második szinten egy újabb "ellenőrző pont", ugyanaz a procedúra. Végül bejutok Ivan Balasov alezredeshez, a megyei hadkiegészítő parancsnok-helyetteséhez, akitől megtudom: az őszi sorozás zökkenőmentesen zajlott.

– A surranót és az egyenruhát idén ősszel hétszázhetven kárpátaljai ölti magára. Most indítjuk útnak az utolsó ötven újoncot, ezzel lezárul az őszi behívás – folytatja az alezredes. – Ami az idei sorozást megkülönbözteti a korábbiaktól, az a kéthetes karantén. Ám így is teljesítettük az elvárásokat. Irányítunk fiatalokat az ország közelebbi, valamint távolabbi pontjaira egyaránt.

A többség a szárazföldi alakulatoknál kezdi meg szolgálatát, de vezényelünk legényeket a légierőhöz, a tengerészethez, a közlekedési zászlóaljhoz is. Közel kétszázötvenen a belügyiseknél, húszan pedig az elnöki őrezrednél teljesítenek majd szolgálatot. A kárpátaljai állomáshelyű egységekhez közel százötven újonc csatlakozik, ugyanennyien vesznek részt egy háromhónapos képzésben, majd alakulataiknál folytatják az egyéves szolgálatot.

– Mennyire alkalmasok a mai fiatalok a sorkatonai szolgálatra?

– Az elmúlt évek gyakorlata azt támasztja alá, hogy egyre több a gyenge fizikumú fiatal. Ezer egyénre ezerötszáz diagnózis jut. Ezért nagy figyelmet szentelünk a behívottak fizikális alkalmasságára, szem előtt tartva a végzettséget is. Így, bár kisebb létszámú, de képzett és egészséges hadsereget építünk.

– Önként, dalolva vonulnak be az újoncok, vagy lasszóval kell őket összefogdosni?

– A tapasztalat azt mutatja, a többség nem menekül a szolgálat elől. Előfordul, hogy fiatalok azzal állnak elém, márpedig ők a hazát szolgálnák, ám alkalmatlanok a katonaságra. Túlsúlyban azért vállalják a bakaságot, mivel azt követően olyan állásban szeretnének elhelyezkedni, melynek alapfeltétele a sorkatonai szolgálat. A belügyi szervekhez, a rendőrséghez, a vámszolgálathoz, az adóhivatalhoz csak katonakönyvvel lehet jelentkezni. Mostanság a fiatalok a krízis miatt is döntenek úgy, hogy inkább az állam költségén szolgálnak, mintsem munkanélküliként tengetnék mindennapjaikat. Persze akadnak olyanok, akik kiskapukat keresnek. A rendvédelmi szervekkel és az ügyészséggel közösen dolgozunk ezeknek a felkutatásában. Pénzbírsággal és végső esetben letöltendő börtönbüntetéssel is sújthatók emiatt.

– Vidékünkről sok magyar ajkú fiatal vonul be. Jelent-e valamilyen hátrányt az ukrán nyelvtudás hiánya?

– A probléma gyökere nem a fiatalokban keresendő, hanem abban, ahogy az ukrán nyelvet tanítják az oktatási intézményekben. Gyakran hangzik el a hadkiegészítőben az a szókapcsolat, hogy "nem tudom". Vannak, akik felületesen, és akadnak, akik egyáltalán nem beszélik az államnyelvet. Ezért is nem tudjuk olyan alakulatokhoz vezényelni őket, ahol elengedhetetlen a tanulás. Így a magyarok a közlekedési zászlóaljhoz kerülnek. A nyelvtudást leszámítva eddig mindenhonnan pozitív visszajelzés érkezett róluk. Volt, amikor a szülő keresett meg, minél messzebb vezényeljük a fiát, hogy megtanulja a nyelvet.

– A hadügyi reform ismét léket kapott, ez hogyan befolyásolja a sorozást?

– Párhuzamosan zajlik a hivatásos, szerződéses katonák toborzása is. Az idén százkilencen döntöttek úgy, hogy a katonai pályát választják, s ez a szám évről évre nő. A jelenlegi tervek szerint 2015-re teljesen eltörlik a sorkatonai szolgálatot és csak a hivatásosak szolgálnak majd. A hadügyi reform előrehaladtával egyre kevesebb fiatalembert sorozunk be – tudtuk meg Ivan Balasovtól.

Szerettem volna néhány felvételt készíteni és beszélgetni egy-két fiatallal. Az alezredes ez elől nem zárkózott el, természetesen kaptam egy kísérőt, aki elkalauzolt.

– A jövőben olyan állást szeretnék, melyhez kötelező a sorkatonai szolgálat, így nem bánom, hogy angyalbőrbe bújok– fejti ki a técsői Schiller Miklós. – Szüleim nehezen fogadták el, de beletörődtek és elengedtek. Ki lehet bírni azt az egy évet. Nyelvi korlátokkal nem küzdök, így bizakodó vagyok. Már most megbarátkoztam itt srácokkal, akikkel együtt fogunk szolgálni.

– Amikor a postaládából kiemeltem a behívót, rögvest a kukába dobtam – mondja az ungvári Klimkó Róbert. – Másodszor már személyesen tiszteltek meg a hadkiegészítőből, így nem volt választásom. Most már túl vagyok az első sokkon, megnyugodtam, letudom ezt a kis időt és legalább nem zargatnak többet.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó