2009. november 28., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 173. (845.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Vevőt hoz a Mikulás

A televíziózás, az internetezés korában az emberek hajlamosak elfelejtkezni a könyvekről. Pedig egy jó regény, novella vagy vers csodákra képes: tanít, nevel, fejleszti a szókincsünket, kikapcsolódást biztosít, vagy akár elvesztett életkedvünket is visszahozhatja. Olvasni jó...

Ezt vallja Váradi Zsuzsa, a Bereg Könyvesbolt vezetője is, aki közel kilenc éve tevékenykedik az üzletben.

– Amikor Kovács Katalin megnyitotta Beregszászban a könyvesboltját, még csak úgynevezett alapművek voltak a polcokon. A történelmi tárgyú, szépirodalmi, illetve meséskönyvek tárháza mára természetesen sokkal bőségesebb – mondta Zsuzsa.

Az üzlet vezetője elárulta, hogy a vásárlók leginkább a kötelező iskolai, főiskolai olvasmányokat keresik, ám az ilyen igényt nem mindig sikerül kielégíteni.

– Ha nincs meg a kívánt kiadvány, előjegyezzük és igyekszünk minél hamarabb beszerezni – folytatja.

A könyvesbolt látogatottsága jó, bár a gazdasági válság itt is érezteti hatását.

– Nálunk nem volt nagy visszaesés. Törzsvásárlóink ugyanúgy jönnek, mint máskor. Kelendő a napi sajtó, de nagy igény van a meséskönyvekre és a történelmi tematikájú kiadványokra is. A fiatalok főképpen az ifjúsági magazinokat, műveket veszik, az idősebbek viszont a rejtvényeket keresik. De van egy réteg, mely a komolyabb, drágább kötetek iránt érdeklődik.

– Mi a helyzet a kárpátaljai kiadványokkal?

– A helyi írók, költők könyvei iránt inkább a turisták és a vidékünkről elszármazott magyarok érdeklődnek. De sajnos e téren nagyon gyér a kínálat. Sokan vásárolnának magyar nyelvű útikalauzt, a vidék történelméről szóló irományokat, de ezekkel többnyire nem szolgálhatunk – hangzott a válasz.

– Sokszor megfordulok a boltban, és ugyancsak rácsodálkozom egy-egy kiadvány árára. Hihetetlenül megdrágultak a könyvek. Meg bírja ezt fizetni a közönséges halandó?

– Az elmúlt évek alatt általában duplájára nőtt a kiadványok ára, ami sokszor valóban mellbevágó. A legdrágábbak a színes fotókkal díszített kiadványok, az ismeretterjesztő művek, a gazdagon illusztrált, míves kivitelű szakácskönyvek. A jelenlegi "legborsosabb" könyv a Magyarország képes krónikája, amely 596 hrivnyába kerül.

– Közeledik a Mikulás, a karácsony. Nő-e ilyenkor a forgalmuk?

– Nem is kicsit. Az olvasás szeretetét már kiskorban el kell ültetni a csemeték fejében. Lényeges momentum, hogy a gyerek mit lát otthon a szüleitől. Ahol a felnőttek nem vesznek könyvet a kezükbe, ott valószínű, hogy az utódok sem válnak könyvmolyokká. Mikulásra egyre több szülő, nagyszülő dönt úgy, hogy a gyermeknek nem Barbiet, nem kisautót, hanem könyvet vásárol. Ez nagy örömmel tölt el bennünket, hiszen az valóban értékes, maradandó, karácsonyfa alá illő ajándék.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó