2009. november 28., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 173. (845.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Járvány alatt, járvány előtt?

Kijevben két hétre védőmaszk viselésére kötelezték a felsőfokú tanintézmények diákjait. Az újraindult oktatás miatt ugyanis fennáll a veszélye a vírusok újabb elterjedésének, hisz a fővárosi intézményekben számos más régióból érkező fiatal is tanul. A rendkívüli járványügyi bizottság ezenkívül javasolja a gyakori fertőtlenítést és a higiéniai szabályok betartását a főiskolákon és a diákszállókon.

Az influenza szövődményei eddig 414 életet követeltek. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a járvány kezdete óta 1 751 546 beteget vettek nyilvántartásba, az elmúlt egy nap alatt 34 982 újabb esetet regisztráltak. Hogy összesen hány személynél mutatták ki a H1N1 vírust, erre vonatkozó adatokat nem közöl a szaktárca. Gyakorlatilag nincs olyan régió, melyben ne lett volna halálos áldozata a vírusoknak. Jelenleg Szevasztopolban, Zaporizzsja és Herszon megyében nyugodt az epidemiológiai helyzet, nyolc megyében és Kijevben a betegek száma továbbra is a járványszint felett van.

Az Egészségügyi Világszervezet képviselője, Nata Menabde a miniszterelnökkel találkozva elismerően nyilatkozott az ukrán orvosok munkájáról, melyet az influenzajárvány felszámolása terén végeznek, ugyanakkor arra kéri az illetékeseket, hogy egyszerűsítsék le és gyorsítsák meg a világszervezet által felajánlott sertésinfluenza elleni oltóanyag regisztrációját, mivel ezzel időt takaríthatnak meg. Ugyanakkor amennyiben Ukrajna elfogadja a felajánlott humanitárius segélyt, "nem emelhet kifogást a vakcina gyártóival szemben", melyek együttműködnek a világszervezettel – mondta Nata Menabde.

Kárpátalján eddig 55 249 embert terítettek le a vírusok, közülük 23 690 gyerek, közölte keddi sajtótájékoztatóján Vaszil Szkrip, a megyei egészségügyi főosztály vezetője.

Az elmúlt egy hét folyamán már kevesebben – 6078-an – fordultak orvoshoz heveny felső légúti panaszokkal. Eddig tíz ember halt bele az influenza-szövődményekbe, ám lehetséges, hogy számuk tovább nő, mivel néhány elhunyt mintáit jelenleg is vizsgálják.

– Az idei járvány sajátossága – a vírusos tüdőgyulladás, mely légzési nehézségeket okozott – rávilágított arra, hogy nem vagyunk kellőképpen ellátva mesterséges lélegeztető készülékekkel, korszerű tesztrendszerekkel – jegyezte meg Vaszil Szkrip. – Az állami költségvetésből 13 új lélegeztetőre van ígéretünk, melyek segítségével felkészültebben nézhetünk a következő influenzajárvány elé. Probléma van a gyógyszerellátással is, a készletben lévőkkel szemben ugyanis ellenállóknak bizonyultak az idei vírusok. Csupán néhány 3-4. generációs antibiotikum mutatkozott hatékonynak. Ezek beszerzése jelenleg is folyamatban van. Csütörtökön, miután elemezték a helyzetet, a megyei közigazgatásban úgy döntöttek, november 30-i hatállyal felfüggesztik a megyei járványkezelő bizottság munkáját.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó