2009. november 28., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 173. (845.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Sportművészet két keréken
Nagyberegiek bravúros helytállása Portugáliában

Vannak, akiknek a kerékpár nemcsak munkaeszköz vagy kellék a szabadidő eltöltéséhez. Sokkal több annál. Egyfajta művészet. Sokan talán nem is gondolnák, de a biciklizést is lehet művészi szinten űzni. A Nagyberegen közel tíz éve működő művészkerékpár szakosztály kisebb-nagyobb sikerei révén nemcsak szűkebb pátriánkat, hanem az egész országot megismertette ezzel a korántsem mindennapi sportággal. A Géczi Tihamér irányította egyesület tagjai nemrég tértek vissza a portugáliai világbajnokságról, ahol szintén letették névjegyüket.

Majd tíz éve Géczi Tihamér feleségével, Natáliával Ukrajna legnyugatibb csücskében megalapította és meghonosította a művészkerékpározást. A biciklizés teremszakága már több mint egy évszázada létezik, ám szűkebb pátriánkban csak ekkor honosodott meg. A több évtizedes lemaradást hamar behozták. Mára számos sikert tudhatnak magukénak, részt vettek már több Európa-, illetve világbajnokságon is. Legutóbb, november elején a portugáliai világversenyen bizonyították rátermettségüket.

– A versenyen egy 11x14-es pályán a szakszövetség által előírt akrobatikai, gimnasztikai elemeket: szögtartást, kézenállást, egyensúlyozást kell bemutatni – ecseteli a szabályokat Géczi Natália. – Egy produkcióban, mely mindössze öt percig tart, maximum harminc gyakorlatot kell bemutatni. Nagyon sokat számít a pontosság. Persze itt is vannak különböző nehézségi fokozatok. A magasabb pontszám érdekében minden évben kicsivel nehezebb mutatvánnyal próbálkozunk. A jégtánchoz hasonlóan zsűri pontozza az előadást. Vannak egyéni, páros és négyes gyakorlatok – fűzte hozzá a szakosztály- vezető.

– Hogyan készültek fel a világversenyre?

– A megmérettetés előtt kéthetes edzőtáborban voltunk, naponta kétszer két-három órás tréninget tartottunk. Mivel ez nem egy olyan sportág, ahol komoly profitra lehet számítani, ezért a versenyzők tanulnak, dolgoznak és csak szabadidejükben kerékpároznak. Német barátaink, Ursula Stork és Gerhard Hübner is rengeteg hasznos tanáccsal és új gyakorlattal segítette a munkánkat.

– Ez év közepén, amikor szóba került a portugáliai kiruccanás, pénzhiány miatt kétséges volt az indulás. Ezek szerint megoldódtak az anyagi gondok?

– A megyei családügyi, ifjúsági és sportfőosztály, a vállalkozók és a szülők támogatásának köszönhetően leküzdöttük az anyagi nehézségeket.

– Hogyan sikerült a vb-szereplés?

– Tizenhét csapattal mérhettük össze tudásunkat. A Géczi István–Kovács István páros 12., a Géczi Krisztina és Lengyel Lívia duó a 11. helyen zárt. Kocsis Roland egyéni legjobbját teljesítette és a 16. helyen végzett, ami nagyon jó eredménynek számít. Lengyel Lívia 19., Géczi Krisztina 20., Kovács István pedig, aki először vett részt világversenyen, 21. lett.

– Mi az eredményességük titka?

– Talán akaraterő egy kis szerencsével párosítva. Nagyon büszkék vagyunk az elért eredményekre, s arra, hogy bekapcsolódtunk a nemzetközi vérkeringésbe.

Almási Irén,

az UNE II. évfolyamos újságíró szakos hallgatója

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó