2009. november 26., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 171.-172. (843.-844.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Vitamin
Hamarabb vall szerelmet a férfi?

Egy nemrég közzétett brit kutatás szerint a közhiedelemmel ellentétben nem a nők, hanem a férfiak azok, akik hamarabb mondják ki partnerüknek azt a bizonyos bűvös szót.

A 2000 fő megkérdezésével készült brit felmérés alapján ugyanis, míg a férfiak átlagosan hét hónap együttlét után vallanak először szerelmet, a nőknek ugyanehhez nyolc hónapra van szükségük. A kutatást végző szakemberek szerint a felmérés eredményei arra utalnak, hogy a férfiak vannak annyira érzelmesek, mint a nők, sőt néha még a gyengébbik nem képviselőin is túltesznek. Néhány szakértő ezzel szemben úgy véli, a nők önmagukat védik azzal, hogy megvárják, amíg a férfi kimondja az áhított, bűvös szavakat. Ezzel elkerülik azt a kellemetlen szituációt, hogy szerelmi vallomásuk esetleg viszonzatlan marad.

A fertőzések növelik a stroke kockázatát

A gyakori fertőzések hátterében álló kórokozókkal való találkozás is növeli az agyvérzés és az agyi infarktus kockázatát.

A stroke az egyik leggyakoribb halálozási ok, és gyakran vezet súlyos mozgáskorlátozottság kialakulásához is. Ismert kockázati tényezői a magas vérnyomás, a szívbetegség, a magas koleszterinszint és a dohányzás. Sok esetben azonban olyan pácienseknél alakul ki, akiknél egyik rizikófaktort sem lehet kimutatni. Vannak már olyan adatok is, amelyek arra utalnak, hogy a herpesz vírusokkal való fertőződés növeli a szervezet gyulladásos reakcióját, ami az artériákra áttevődve emelheti a stroke kockázatát. Ahhoz, hogy pontosan meg tudjuk ítélni a gyakori fertőzések jelentőségét a stroke kialakulásában, további vizsgálatokra van szükség.

A mobiltelefon átka

Sok fiatal előnyben részesíti az SMS-üzenetekkel való kommunikálást a beszélgetéssel szemben, pedig a legújabb vizsgálatok szerint úgy tűnik, a billentyűk kitartó nyomkodása nyak- és válltájéki fájdalmat okozhat.

Amerikai közegészségügyi szakemberek kimutatták ugyanis, minél több időt töltenek a fiatalok SMS-ek írásával, annál gyakrabban panaszkodnak nyaki és háti fájdalomra. Egy felmérés szerint a legtöbb 18–21 éves fiatal előnyben részesíti az SMS-t a beszélgetéssel, illetve az e-mail írásával szemben. Ezek szerint ez a korcsoport fokozott kockázatnak van kitéve, hogy a készülékek túlzott használata miatt esetleg sérülés alakuljon ki. A kutatók megfogalmazása szerint a testtartás hasonló ahhoz, mint ami több órás számítógépezés alatt alakul ki: merev hát és váll, gyorsan mozgó ujjak. Csak a férfiaknál sikerült összefüggést kimutatni, náluk a vállfájás gyakorisága és a naponta megírt üzenetek száma között egyenes arányosság volt megfigyelhető. Feltételezésük szerint ez azért van, mert a férfiak egyébként is hajlamosabbak az ilyen jellegű panaszokra.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó