2009. november 26., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 171.-172. (843.-844.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ung-vidéki mustra: két osztály, sok probléma
Régen még buliból fociztak, ma már csak pénzért

Vidékünk futballja járási szinten több sebből vérzik. Az Ungvári járásban egyedülálló módon első és másodosztályból áll a pontvadászat, ám sok településnek még így sincs focicsapata. Az idei Ung-vidéki labdarúgó évad leginkább a rendbontásoktól és bíróverésektől volt hangos, maga a játék, sajnos, a háttérbe szorult.

Nincs pénz, oda a fejlődés

– Nincs mit szépíteni, az elmúlt évek egyik legszégyenletesebb bajnokságán vagyunk túl – értékelt Ruszlan Fedak, az Ungvári Járási Labdarúgó Szövetség elnöke. – Idén a rendbontás, a futball-huliganizmus és bíróverés rég nem látott méreteket öltött. A probléma gyökere régebbre vezethető vissza. A szakszövetség későn és nem megfelelően reagált az incidensekre, melyek a másodosztályban ütötték fel fejüket egyes csapatok háza táján. Már csírájában el kellett volna fojtanunk az agressziót. Jómagam a szövetség több ülésén is javasoltam a problémás csapatok kizárását, ám rendre leszavaztak. A legnagyobb port a Salamon–Nevicke találkozón és az azt követően a főúton történt súlyos incidens kavarta. A szövetség csak a stadionban történteket vizsgálta meg, mivel az tartozik a jogkörébe. A szabályok értelmében minden esetben a házigazdának kell biztosítania a rendet. Annak ellenére, hogy a vendégek provokáltak, mégis a salamoni klubot sújtotta pénzbüntetéssel a fegyelmi bizottság, ugyanakkor több vendégjátékosra pénzbírságot vetett ki. A nevickei csapatot a következő szezonig minden sporteseménytől eltiltották.

– Visszatérve a lényegre, hogyan vizsgáztak a csapatok?

– Az élvonalban remekül teljesített a Dubrovka, Hudljovo, Kincses hármas. Jól szervezett és látványos játékkal szolgálták ki szurkolóikat. De ide sorolhatnánk a csapi és az őrdarmai csapatot is, csak kevéssel csúsztak le a dobogós helyezésekről. A másodosztályban említésre méltó teljesítményt nyújtott Baranya és Szerednye, kiemelném még Eszeny és Salamon szereplését. Mindkét csapat óriásit fejlődött az elmúlt évekhez képest és megkockáztatom, a jövőben a feljutásért küzdhetnek. A legnagyobb nehézség a krónikus pénzhiány, több csapat is filléres gondokkal küzd, ami rányomja bélyegét a teljesítményre. Van, ahol a községi tanács is támogatja a focit, ám a többség csak a szponzorok támogatására számíthat.

– A többiek gyakorlatától eltérően az Ungvári járásban két osztályban zajlik a bajnokság. Mi ennek az oka?

– Az egyik, hogy a több csapat nagyobb távolságokat és több kiutazást is jelent. Másrészt a bajnokság hajrájában már nagyjából lehet tudni, melyik gárda finisel a kiesőzónában és ezek a csapatok az utolsó fordulókban többnyire már nem utaznak idegenbe. Viszont a másodosztályba való lecsúszás elkerülése gyakran motiválja a csapatokat és az utolsó szalmaszálba kapaszkodva mindig pályára lépnek.

– A megyei bajnokságban egyre több figyelmet szentelnek a stadionok megfelelő infrastruktúrájának. Ugyanez elmondható a Beregszászi járás esetében is. Ung-vidéken viszont előfordul, hogy nemcsak öltöző, de a pálya környezetében még mellékhelyiség sincs...

– Ez ugyancsak a pénzhiány számlájára írható. Már az is előrelépést jelentene, ha a csapatok nem a légiósokra és a játékvezetők bérére költenének, hanem a karbantartásra.

– Elégedett a szövetség a játékvezetői testület idei munkájával?

– Előfordul, hogy nyugdíjhoz közeli bírák fújják a meccseket, akiknek nem csak a kondíciójuk, de szakmai tudásuk is hiányos. A fiatalok, akik a megyei szövetség égisze alatt működő játékvezetői iskolából érkeznek, nem ragadnak le a járási focinál, továbblépnek a megyei élvonalba. A másodosztályban gyakran csak egy képzett játékvezető van, a partjelzőket a két csapat delegálja. Ám a sorsdöntő és kiélezett találkozókra megpróbálunk teljes bírói gárdát vezényelni.

Nagydobronyi reformtervek

A nagydobronyi csapat jól kezdte a szezont, eleinte a középmezőnyhöz tartozott, ám a végére nem jött ki a lépés, így a kiesőzónában zártak. Szilvási Zoltán polgármestert némi számvetésre kértük:

– Az idén javult a színvonal, kiélezettebb találkozókat vívtak a csapatok. Sok alakulat a megyeszékhelyről igazol fiatal tehetséges játékost, előfordul, hogy egy csapatban hat-hét légiós is pályára lép. Ezzel szemben nálunk egyetlenegy idegenlégiós van. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is a játékvezetéssel volt a legtöbb probléma. Előfordult, hogy bírói tévedések miatt kaptunk ki, vesztettünk fontos pontokat. Ám mindent felülmúlnak a stadionokban uralkodó szörnyű állapotok. Van, hogy libalegelőn kell pályára lépnünk, sem egy öltöző, sem vécé.

– Mi az, amin változtatna?

– Javasolni fogjuk a szövetségnek, hogy egyesítsék a két bajnokságot, vagy legalább az első és a másodosztály legjobbjaiból verbuváljanak pontvadászatot. Limitálják az idegenlégiósoknak a számát, ösztönözzék a csapatokat a stadionok karbantartására és fejlesztésére.

Perspektivikus eszenyi ifik

– Csak a középmezőnyben tudtunk végezni, holott repülőrajtot vettünk és az évad felénél még a dobogós helyezésekről álmodtunk. Ám egy hullámvölgy, anyagi problémák, játékosok távozása, és sérülések miatt pillanatok alatt szertefoszlottak az álmaink – meséli Zán Attila,az eszenyi csapat mestere. – Fejlődik a bajnokság, egyre jobb együttesek indulnak a pontvadászatban, kiélezett, izgalmas és színvonalas a küzdelem. Régi igazság, hogy ha vannak eredmények, jön a közönség is. A felnőtt csapatban, de különösen az ifiben, sok a tehetséges labdarúgó, akik még sokra vihetik. Ezt támasztja alá az ifik remek szereplése, a dobogó harmadik fokán végeztünk. Lenne perspektíva ebben a gárdában, szerencsénkre a faluban akad egy-két vállalkozó futballmecénás, aki támogatja a focit.

– Az évek során számtalan csapattal ért el sikereket. Hogyan látja, milyen irányba változott a vidéki labdarúgás?

– Óriási presztízsveszteség ment végbe az elmúlt évek alatt, holott lenne jövője futballunknak a fiatal generációt elnézve. Az a baj, hogy alkalmatlan emberek irányítják a szövetséget. Nincs egyetértés, folyamatosan civakodnak a vezetők, hibás döntéseket hoznak. A játékvezetők megcsúfolják a hivatásukat, előfordul, hogy ittasan jelennek meg a találkozókon. Nem mernek helyes döntéseket hozni. És ami igen fájó, míg régen csak buliból vagy egy sörért beszálltak focizni, ezzel szemben ma a játékosok a markukat tartják.

Szabó Sándor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó