2009. november 26., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 171.-172. (843.-844.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szélrózsa
Összhangban az alkotmánnyal

Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) parlamenti képviselője kijelentette, hogy a javasolt vajdasági statútumban nincs egyetlen olyan rendelkezés sem, amely nem lenne összhangban a szerb alkotmánnyal. Nada Kolundzija, az Európai Szerbiáért parlamenti frakció vezetője elutasította azt az ellenzéki bírálatot, miszerint a vajdasági statútum javaslata és a hatásköri törvény nincs összhangban az ország alkotmányával. Szerinte a két okmány külön-külön kerül majd napirendre és a vita nyilván heves lesz. A szerb parlament kedden kezdett vitát a hatásköri törvényjavaslatról és a statútumról. Várhatólag minkét okmányt megszavazza e hónap végéig.

50 éves a nyitrai pedagógusképzés

Az 50 éves nyitrai magyar pedagógusképzésben jelentős szerepet játszik a helyi egyetem magyar nyelv és irodalom tanszéke. Az elmúlt időszakban a megváltozott felsőoktatási viszonyoknak köszönhetően az egyetem arculata is kibővült. Az érdeklődők már nemcsak tanárképző program kínálatában válogathatnak, hanem tolmács-fordítói szakra is jelentkezhetnek. A tanszéken folyó színvonalas oktatási és szakmai tevékenységnek köszönhetően a jövő évtől kezdődően a doktori képzés is bekerül a tanulmányi programba.

A tanszék története ötven éve kezdődött, amikor is az 1950-es évek második felében sűrűn módosított iskolareformoknak megfelelően a Pozsonyban működő Felsőbb Pedagógiai Iskola tanszéke 1960-ban átkerült Nyitrára, így az 1959-ben létesített Pedagógiai Intézet keretében a Magyar Tagozat egyetlen önálló tanszékeként működött tovább. 2004-ig a pozsonyi egyetemi magyar nyelv és irodalom szakos tanárképzésen kívül Szlovákiában állami intézményben csak Nyitrán volt magyar nyelvű tanító- és tanárképzés.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó