2009. november 26., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 171.-172. (843.-844.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A szlovák nyelvtörvényről vitáztak

Az Európai Bizottság megkülönböztetett figyelemmel kíséri majd, miként hajtják végre a szlovák államnyelvről szóló törvényt – hangsúlyozta Leonard Orban, az EU többnyelvűségi kérdésekben illetékes biztosa Strasbourgban, az Európai Parlamentnek (EP) a kisebbségi nyelvhasználatról folytatott plenáris vitájában. Gál Kinga fideszes EP-képviselő, aki az ugyancsak néppárti Bauer Edit szlovákiai magyar EP-képviselővel együtt kezdeményezte a vitát, sikerként könyvelte el, hogy az EP végre foglalkozott a nemzeti és nyelvi kisebbségek nyelvhasználatának kérdésével, így a diszkriminatív szlovákiai nyelvtörvénnyel. Örömmel nyugtázta az Európai Bizottság képviselőjének egyértelmű állásfoglalását a kisebbségek nyelvi jogait illetően.

Leonard Orban hangsúlyozta, hogy a kisebbségi nyelvhasználatra nincs közösségi, uniós jogszabály, hanem maguk a tagállamok döntenek az ilyen kérdésekben. Kiemelte azonban azt is, hogy az emberi jogok érvényesülésének szerves részét képezik a kisebbséghez tartozó személyek jogai. Külön utalt az Európa Tanács nyelvi chartájára, mint a témakörben irányadó előírásra.

Tabajdi Csaba, az MSZP EP-küldöttségének vezetője kifejtette, hogy a szlovák nyelvtörvény leminősíti a kisebbségi nyelvet, beavatkozik a magánszférába, félelmet gerjeszt, és ellentétes Szlovákia vállalásaival. "Szlovákia elindult a nyelvi asszimiláció irányába" – fogalmazott. Bokros Lajos MDF-es EP-képviselő szlovák nyelven szólt hozzá a vitához. Felvetette, hogy Szlovákiában a törvényeknek és az államigazgatásban használt űrlapoknak kisebbségi nyelven nincs hivatalos fordítása. A nyelvtörvényen szerinte változtatni kell, mert feszültté teszi az etnikai csoportok viszonyát. Szlovákia demokratikus ország, az őslakos etnikum nem jelent veszélyt a szlovák nemzetre nézve, jelentette ki.

KISZó-összeállítás

Pozsonyi értetlenkedés

Pozsony nem érti Lluís Maria de Puig, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése elnökének budapesti nyilatkozatát a szlovákiai nyelvtörvény ügyében – közölte Peter Stano szlovák külügyi szóvivő. De Puig, miután találkozott Katona Béla magyar házelnökkel, kijelentette: felajánlotta egy egyeztető bizottság összehívását, amelyre a szlovák fél pozitív választ adott, s bízik abban, hogy ez elvezethet a nyelvtörvény módosításához. A szóvivő úgy véli: ha az európai politikus valóban ezt mondta, akkor félreértésről vagy rossz interpretációról van szó, mert Pozsony a nyelvtörvénnyel összefüggésben csak az EBESZ kisebbségügyi főbiztosától és a Velencei Bizottságtól kért véleményt.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó