2009. november 26., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 171.-172. (843.-844.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
"Megér egy próbát"

Tisztelt főszerkesztő Úr! Sokáig gondolkodtam, hogy újra írjak a Kárpáti Igaz Szó szerkesztőségébe, mivel a múltkori írásommal – úgy érzem és tapasztaltam – kellemetlen helyzetbe hoztam Önt és az egész kollektívát azzal, hogy a KMKSZ-újság azzal gyanúsította meg Önt, hogy Csok István egy Ön által kitalált személy. Ez nem igaz, tudtommal Ön az Ungvári járásban lakik, én meg beregszászi járási vagyok és soha életemben Önnel nem beszéltem. Nekem nem volt és most sincs olyan szándékom, hogy valakit lejárassak. Nekem az fáj, hogy bennünket, kárpátaljai magyarokat vesznek palira azok, akiknek megvédeni lenne tisztje. Csak az igazságot írtam meg, azt, amit az egyszerű emberek gondolnak itt Kárpátalján és például Kígyóson. Az egyik KMKSZ-es aktivista barátom például azt mondta, hogy az ominózus cikkben csak a tiszta igazság volt megírva. Az, hogy milyen névvel lett szignálva az írás, szerintem mindegy, mert lehetett volna akár SZ.K.M, szcs, htk, elem vagy csak a KMKSZ szócső tudja, hogy milyen még.

Én magyar ember vagyok, az volt minden fajtám, éppen ezért fáj, amikor azt látom, hogy itt, a Kárpátok alján valakik megosztanak bennünket és kisajátítják az őseink véréhez való tartozást csak azért, hogy hatalmon tudjanak maradni. Higgyék el, nem vagyok UMDSZ-bérenc Gajdos Istvánt csak látásból ismerem, de nézzék meg, mi lett csinálva a magyarlakta falvakért, mikor az UMDSZ vezetett, és amikor a KMKSZ volt hatalmon. Gajdosék inkább a magyarok boldogulásáért, a magyarlakta falvak szociális fejlődéséért dolgoztak (falvak gázvezetékeinek kiépítése, óvodák és iskolák, a magyar tanszék megnyitása Ungváron). A KMKSZ idején stagnálás, visszalépés, "sztálinjóskák" és ál-frakcióvezetők jelentek meg. Futottak még parlamenti listák (243., 99.), lócitrommá rohadt a narancs, iskoláink felszámolása, szent helyeink és emlékműveink meggyalázása jutottak kies vidékünk magyarságának. A kárpátaljai magyarság 1944-től nem szenvedett olyan megsemmisítő csapást, mint a 2005-től tartó narancsos-KMKSZ-es uralom alatt. Tudom, hogy ezek nehéz és súlyos szavak, de megcáfolhatatlan. És higgye el, tisztelt kárpátaljai magyar honfitársam, ezt tudja a KMKSZ-es tagság józanul gondolkodó része is. A vezérek nem, mert most is ködösítenek és hazudnak, "el nem kötelezettek" az elnökválasztást illetően. Pedig tudják, ez az utolsó esély, hogy megmaradjon a magyar szó itt, a Kárpátok aljában. Ők kivárnak, taktikáznak, ezáltal "ősrégi" pártoló-keresztapjukat támogatják, aki Tisza-melléki járást meg magyar tankerületet ígért nekik 2004-ben. Ebből nem lett semmi, de a jól fizető csinovnyik állásokat megkapták. Ez a szándék most is, mert egy népellenes (és nemzetellenes) szervezetnek nem is lehet más a célja, csak a maga kis boldogulása.

Úgy gondolom, a 2010 májusi önkormányzati választás (esetleg parlamenti) óriási jelentőséggel bír megmaradásunk szempontjából. A gyakorlat azt mutatja, hogy az elmúlt 5 év alatt a KMKSZ-es "sztálinjóskák" eljátszották a közel 200 ezres kárpátaljai magyarság bizalmát. Váltani kell hát mindenképpen, esélyt adni az UMDSZ-nek az elkövetkező 5 évre, és aztán számon kérni. Ha jól dolgoznak – maradjanak, ha nem – menjenek. Mindenképpen megér egy próbát azoknak a falvaknak is, ahol legutóbb a KMKSZ győzött.

Egyébként Kígyóson a "régi" iskola tetőszerkezetét Pocsai Vince református lelkész és felesége újítatta fel, az önkormányzatnak semmi köze nem volt hozzá. De a gyűrű marad.

Tisztelettel:

Csok István, aki Sz.K.M., szcs, htk, elem, zzz stb.

A szerkesztőségtől: A Csok István nevet használó olvasónk első levelére igen-igen terjedelmes írással reagált Vass Ottó kígyósi lakos, a beregszászi járási tanács KMKSZ–UMP-s képviselője. Válaszunkban közöltük: nincs akadálya annak, hogy hozzászólása megjelenjen, amennyiben azt megfelelő méretűre rövidíti. Hosszabb e-mailezés kezdődött, s ennek végén kaptunk ugyan egy rövidebb változatot, de az is négyötöd (!) újságoldalt tett volna ki. Bár elvégezhettük volna mi is a szerkesztést, ismét arra kértük, tömörítse véleményét saját maga az általunk javasolt terjedelemig. Legutóbb kedden küldtünk Vass Ottónak ilyen tartalmú üzenetet. Válasz lapzártáig nem érkezett.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó