2009. november 26., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 171.-172. (843.-844.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Látó-Szög
Elmenne-e katonának?

Befejezéséhez közeledik az idei őszi sorozás, amely a korábbi tervek ellenére mégsem az utolsó. Pénzhiány miatt egyelőre nem lesz hivatásos a haderő. A hírek szerint viszont a sorállomány felöltöztetése, étkeztetése sem teljesen megoldott. Ilyen körülmények között elmenne-e katonának?

Palágyi János biológus (Csap):

– Én biztosan nem mennék. Eléggé kiábrándító, amikor az ember arról értesül, hogy nincs pénz a hadsereg kiadásainak fedezésére. Még gyakorlatokra sem. Mi értelme van annak, hogy több ezer fiatalt a kaszárnyákba terelnek, ha nem működik a hadtáp? S bár kétségtelen, hogy a hivatásos katonáké a jövő, akik már most szerződésesek, azoknak is elfelejtették biztosítani a feltételeket: lakást, megfelelő fizetést.

– Esetleg ismer is ilyen személyt?

– A vejem is ebbe a kategóriába tartozik, határőr. Biológiát végzett, s kinológusként dolgozik. Még nem gondolkodott, hogy otthagyja, mert fűti a szakma szeretete.

Salamon Elemér polgármester (Mezővári):

– Én voltam katona. Északon, Murmanszktól 280 km-re, a norvég határnál szolgáltam a rakétásoknál. Nekünk mindenből, például élelmiszerből is dupla mennyiség járt, de ha valakinek kellett, kvótán felül is kaphatott. A ruházatunk is kifogástalan volt.

– Ma viszont nem egészen ilyen a helyzet.

– Éppen ezért nem is mennék most katonának! Ahogy hallom, nagyon sok besorozott fiatal gyomorfekélyt kap az alultápláltság miatt. Úgy próbálják megoldani a helyzetet, hogy a behívottak lehetőleg a szülőföldjükön szolgáljanak, így otthonról is kaphatnak egy kis elemózsiát. De hát ez lenne a megoldás a hadsereg élelmezési gondjaira?

T. V.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó