2009. november 26., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 171.-172. (843.-844.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Régiós nyitás közösségünk felé

Viktor Janukovics elnökválasztási kampányának fontos programpontja a nemzeti kisebbségeket ért hátrányos intézkedések visszavonása, és a két magyar érdekvédelmi szervezettel való együttműködés, mondta el sajtótájékoztatóján Olekszandr Ledida, a Régiók Pártja kárpátaljai szervezetének vezetője.

Mint kifejtette, a párt már elkészítette a megállapodás tervezetét, melyet megküldtek az UMDSZ és a KMKSZ címére is. Gajdos István, az országos szervezet elnöke már jelezte, elfogadhatónak tartja azt. Kovács Miklós válaszát pedig e napokban várják. Ezenkívül a párt a választási kampány során a kárpátaljai románok szövetségével is szövetségre készül lépni. Vidékünkön ugyanis minden más régiónál érzékenyebben csapódnak le a nacionalista törekvések, a kisebbségi oktatási rendszer ellehetetlenítésére tett kormánylépések.

A közös érdek, mondta a megyei pártvezető, remélhetőleg a tavaszi helyhatósági választásokon is összefogásra ösztönzi majd a szerződő feleket. A vidékünkön komoly pozíciókat birtokló "nasásokMagyar utódpártja, az Egyedüli Centrum (JC) mindent elkövet majd azok megőrzéséért.

Velük szemben a két magyar szervezetnek is csak együtt lehet esélye a megyei tanácsba való bejutást jelentő háromszázalékos küszöb elérésére.

Az országot roppant nehéz gazdasági helyzetbe sodorta a Timosenko-kormány, mondta Olekszandr Ledida. Ukrajna 210 milliárd hrivnya adósságot halmozott fel, mellyel a leendő elnöknek és a kormánynak is szembe kell nézni.

Vidékünkön a regnáló miniszterelnök Viktor Janukovics legnagyobb ellenfele. Ha Julija Timosenko nyerne az elnökválasztáson, felgyorsulna a már most erőteljes nacionalizmus és az elkezdődött sajnálatos folyamat, mely során a helyi szakemberek, vezető káderek helyére nacionalista beállítottságú galíciaiakat ültetnek.

A Régiók Pártja felkészülve várja az elnökválasztást. Jelöltjük nem szervez tömeggyűléseket, mert azoknak nem sok értelme lenne.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó