2009. november 26., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 171.-172. (843.-844.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Gázáremelés várható
A Gazprom nem büntet, de több pénzt kér

Miközben Julija Timosenko kormányfő sikerként igyekszik beállítani a Gazprom és a Naftogaz között lezajlott moszkvai tárgyalások nyomán született új megállapodásokat, addig az államfő és az ellenzék azt harsogja, már megint Ukrajna jött ki vesztesen a gázkontraktus 2010-re vonatkozó kiigazításából.

A Gazprom és a Naftogaz tárgyalóbizottságait személyesen a két gázipari óriáscég elnöke – Alekszej Miller és Oleg Dubina – vezette. Amint azt Vlagyimir Putyin orosz kormányfő múlt heti kijelentése után várni lehetett, a Gazprom szerződésben ígérte: nem bünteti meg Ukrajnát azért, mert jóval kevesebb gázmennyiséget vásárolt az idén, mint amennyire kötelezettséget vállalt az ez év januárjában egészen 2019-ig megkötött kontraktusban. Az orosz fél arra is hajlandóságot mutatott, hogy átírják a 2010-re vonatkozó ukrán igényeket. Jövőre eredetileg 41 milliárd köbmétert vásárolt volna Ukrajna, ám ezt most közös megegyezéssel 33,75 milliárdra csökkentették. Azért kellett átírni a számokat, mert Ukrajna 2009-ben is közel 33 milliárd köbméter földgáz vásárlásáról biztosította orosz partnerét, ám tíz hónap alatt csupán 18,85 milliárdot vett, azaz borítékolható, hogy jóval kevesebbet fog mutatni a számláló december 31-én, mintsem azt előre tervezték. A fogyasztás visszaesése egyenes kapcsolatban áll a gazdasági válság okozta ipari hanyatlással.

Moszkvában a jövő évi átlagárról is döntöttek. Bár hivatalosan ezt még nem hozták nyilvánosságra, ám több országos hírügynökség is úgy értesült, 2010-ben a Naftogaz átlagosan 286 dollárt fizet ezer köbméter gázért, szemben az idei 223 dollárral. Ezt az információt egyelőre egyik oldalon sem erősítették meg, igaz, nem is cáfolták. Arról viszont nincsenek információk, hogy mennyivel kell majd a Gazpromnak többet fizetnie a tranzitért. Előzetesen azt lehetett hallani, hogy 60 százalékos lehet a tarifaemelés az ukrajnai tranzitszállítások után, de konkrétumot még nem lehet tudni.

Mindenesetre, ahogy az általában lenni szokott, az említett moszkvai megbeszélések után merőben eltérnek a nyilatkozatok a szerződés mellékletét képező kiigazításokról. Miközben Timosenko dicséri a kormány felügyelete alá tartozó Naftogaz delegációjának a munkáját, addig Viktor Juscsenko elnök és az ellenzéki pártok képviselői kritizálják a megállapodást. Leginkább azt, hogy minden bizonnyal emelkedni fognak a gázárak, ami még több iparvállalat csődjét vonhatja maga után.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó