2009. november 26., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 171.-172. (843.-844.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Fiatalodjunk csírákkal!

Búza: erősíti az idegrendszert, segíti a vér oxigénellátását, hurutoldó, tisztítja a májat, egyensúlyban tartja a vérnyomást.

Lucerna: ásványi sói lúgosítják a vért, magas mangántartalma csökkenti a vércukorszintet, hatásos érszűkület ellen.

Retek: természetes antibiotikum, hatásos emésztési panaszok ellen is, oldja az izomfájdalmakat, élénkíti a keringést, gyógyítja a hörghurutot.

Hagyma: tisztítja a vért, a májat, jó hatással van a megfázásra, vírusölő.

Káposzta: javítja a látást, táplálja a bőrt, daganatnövekedést blokkoló enzimeket tartalmaz, kalciumtartalma jót tesz a csontoknak.

Sűrítve bennük van minden, ami a későbbi növényben, ráadásul több vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak. Amikor immunrendszerünk sebezhetővé válik, a csírákkal hozhatjuk legjobban formába magunkat.

A csíra az új élet jelképe, de jelkép mivoltán túl a valóságban is tartalmazza mindazokat a létfontosságú anyagokat, amelyek a megújuláshoz szükségesek. A régiek természetes varázserőt tulajdonítottak a magoknak és a belőlük sarjadó csíráknak, s szertartásokkal, rituálékkal áldoztak az életerőnek. A kínaiak már 3000 évvel ezelőtt fogyasztottak csíranövényeket, a hajós népek pedig rendszeresen használták, mert rájöttek, megelőzhető vele a rettegett vitaminhiányos betegség, a skorbut.

Miért fiatalít?

A csírákban a sok vitamin- és ásványianyag-tartalom mellett létfontosságú enzimek is találhatók. Egy kéthetes csírakúrában szinte megújul a szervezetünk, erősödik az immunrendszerünk, visszaáll a hormonháztartásunk egyensúlya és természetesen a szabad gyökök káros hatásai is tovatűnnek.

Saját kiskert

A saját ablakunkban is csíráztathatunk, és figyelhetjük a természet csodáját egyik napról a másikra. Vegyszermentes, csíráztatásra alkalmas magokat vásároljunk. Tegyük őket cserép- vagy műanyagtálba és öntsük le langyos vízzel. Másnap öntsük le a vizet és a magokat fedjük le benedvesített, tiszta konyharuhával vagy gézzel, s ügyeljünk, nehogy kiszáradjon. A következő napon már megjelennek az első kicsi csírák.

A csíra többféleképpen is felhasználható, de célszerű inkább nyersen fogyasztani őket, mert hő hatására sokat veszítenek vitamintartalmukból. Miután annyira könnyen emészthetők, főtt ételekbe is nyugodtan belekeverhetjük őket: pl. vajkrémbe, rántottába, omlettbe, tésztás vagy rizses ételekbe. Ízesítésre is kiválóak, hiszen mindazt tudják, amit a belőlük fejlődő növény: a retekcsíra csodásan csípős, a medvehagyma fokhagymás aromájú, a zellercsíra kellemesen zeller ízű.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó