2009. november 26., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 171.-172. (843.-844.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tiltott dolgok várandós anyák részére

Bár a várandósság nem betegség, mégis fontos, hogy a leendő édesanya kellő figyelemmel és felelősséggel viszonyuljon ehhez a megváltozott fizikai állapothoz. Különösen nagy körültekintést igényel a megfelelő életmód, az egészséges táplálkozás kialakítása, s influenzaszezon idején az, hogy megpróbálja elkerülni a vírusokat. Ám ha a kismama mégis megbetegszik, nem mindegy, milyen gyógyszerekkel gyógyítják. A részletekről Marianna Korobij nőgyógyászt kérdeztük.

– Mit kell figyelembe venni a helyes étrend kialakításakor?

– Normál mértékben szinte minden étel fogyasztása megengedett. Bármilyen elvet követünk is, egy várandós nő nem tiltható el attól az ételtől, melyet megkíván. A helyes étrend kialakítása nem csak a kismama és a magzat védelmét szolgálja, de megkönnyíti a szülést, és később a felesleges kilók leadását is. A változatos étrend biztosítja a megnövekedett vitamin- és ásványianyag-igény folyamatos kielégítését. Ajánlatos odafigyelni az alábbi ásványi anyagok és vitaminok elegendő bevitelére: kalcium, vas, cink, jód, folsav, C-, E-, D-vitamin.

Zöldséget, gyümölcsöt, főzelékféléket naponta többször is ajánlott fogyasztani, puffasztó hatásuk miatt kerülendőek viszont a száraz hüvelyesek. Zsír és vaj helyett inkább a növényi olajok és a margarin domináljon, azokat is csak mértékkel használjuk. A húsok, a tejtermékek és a tojás fedezik a szükséges állati eredetű zsírmennyiséget. A magzat és különösen a magzati agy fejlődéséhez rendkívül fontos a fehérjepótlás. Ezek forrása a hal, hús, dió, mogyoró, tojás, tejtermékek. Édesség helyett jobb, ha inkább a gyümölcsöket vagy olajos magvakat részesítik előnyben.

– Mi az, ami nem tiltott, ám csökkenteni kell a napi bevitelét?

– Ilyen a koffein, mivel a baba túlzott élénkségéhez vezet és zavarja a kalcium felszívódását. Előnyösebb kerülni, vagy minél ritkábban fogyasztani a különböző szénsavas italokat, cukros üdítőket. Szomját csillapítsa csapvízzel, szénsavmentes ásványvízzel, 100%-os gyümölcslevekkel (legjobb frissen facsartan), illetve házilag készített zöldséglevekkel, zöld- vagy gyümölcsteákkal. Nem szabad erősen sózni, mivel az megemelheti a vérnyomást.

– Mely tényezők hatnak kimondottan károsan a magzatra?

– Az anyaméh nagyfokú védelmet nyújt a magzatnak. Bizonyos ártalmas anyagok mégis átjuthatnak a méhlepényen keresztül. Ilyenek lehetnek például az élvezeti cikkek, gyógyszerek, vegyszerek stb. Az alkohol például nagy mennyiségben fogyasztva a terhesség elején, méhlepénygyulladást okozva, vetélést idézhet elő. Ezenkívül a károsodás a testi és szellemi fejlődés visszamaradásához, magatartási zavarhoz és fejlődési rendellenesség kialakulásához vezethet a leendő babánál. A dohányzó anyák gyermekeinek születési súlya kisebb a nemdohányzókénál, mivel a nikotin rontja a méhlepényben a keringést, s ezzel a magzat tápanyag- és oxigénellátását. A cianid-vegyületek és a szénmonoxid tovább növelik az oxigénhiányt. A kábítószer-élvező édesanyák csecsemőin a születés után súlyos elvonási tünetek jelentkezhetnek. A kemény drogok, pl. a kokain vagy a heroin, komoly agykárosodást idézhet elő a magzatban. Káros hatásúak a festékek, lakkok, de nem egészségesek egyes kozmetikai szerek sem.

– Milyen gyógyszereket szedhet a kismama?

– Orvosi tanács nélkül semmilyet, még vitaminokat se vegyen be. De amit a doktor javasol, azt feltétlenül szedje a várandós anya. Ha korábban fogamzásgátló tablettát szedett, szervezete folsav-, karotin-, B2-vitamin-, B6-vitamin-, B12-vitamin-, C-vitamin-, kalcium-, foszfor- és cinkkészlete a normál szint alsó határának közelébe került, ezért a megfelelő ellátottság érdekében hangsúlyozottan fontos a kiegyensúlyozott táplálkozás. Influenza esetén a magas láz veszélyezteti leginkább a magzatot, ezért ha már elkerülhetetlen, Paracetamol lázcsillapító szedése ajánlott. Antibiotikumot már csak akkor írnak fel, ha kialakul valamilyen szövődmény. Idén Tamiflu-val is kezelték a várandós kismamákat, ám az érintetteknek beleegyező nyilatkozatot kellett aláírniuk erről. Más készítmény szükséges a tüdőgyulladás, más a vese-, s megint más az egyéb szervek megbetegedésére, ezeket csakis orvos rendelheti el, amennyiben maga a betegség nagyobb kockázatot jelent a babára, mint a szer mellékhatásai. Kerülendők a fájdalomcsillapítók is, legjobb ha nyugtató teákkal – kamilla, menta – próbálják enyhíteni a fejfájást.

Fontos továbbá, hogy ne látogasson fertőző beteget. Ha környezetében valamelyik családtagjának krónikus légúti, bőrgyógyászati vagy egyéb megbetegedése van, ki kell kérni az orvos véleményét arra vonatkozóan, hogy van-e teendő. Lehetőleg kerülni kell a stresszhelyzeteket, és amennyire megoldható, ügyelni a nyugodt, kiegyensúlyozott, harmonikus lelkiállapot megteremtésére. A gyermekét váró asszony lehetőleg ne váltson klímát, ne utazzon messzire és ne szálljon repülőre.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó