2009. november 26., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 171.-172. (843.-844.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Valósítsd meg álmaidat!

A fiatalok nincsenek könnyű helyzetben, ha pályaválasztásról van szó. Óriási felelősség a jövőről, a boldogulásról dönteni. Sokan még huszonévesen se tudják, jobb esetben már van némi fogalmuk arról, mi érdekli őket, mit is csinálnának szívesen. A következő tanácsok abban segítenek, hogy olajozottabb legyen a pályaválasztás.

Ismerd meg önmagad. Teszteld képességeidet, beszélgess barátaiddal a jövőről.

Készíts listát mindarról, amit szeretsz és szívesen csinálsz. Ez már önmagában véve felvidít, energiát nyersz abból. Meglátod, mennyi mindenhez értesz, milyen ügyes vagy. Nyugodtan porold le a harmadikos futóverseny emléklapját vagy a másodikos szavalóverseny oklevelét: legyél büszke eredményeidre.

Figyeld a visszajelzéseket. Nem biztos, hogy az iskolában kapott jegyeid tükrözik tehetségedet, képességeidet. Einsteintől Da Vinci-ig számos példa bizonyítja, hogy azok az emberek is lehetnek sikeresek, akik nem tartoztak feltétlenül a suli elitkommandójához. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne törekedj jobb eredményekre, inkább a jegyek mellett figyelj más visszajelzésekre is: ha például hamar felvidítod barátaidat és mindig tudsz tanácsot adni másoknak, valószínűleg olyan pályára termettél, ahol emberekkel kell foglalkozni.

Próbálj ki minél több dolgot. Ne csak arra koncentrálj, amiből jó jegyeket kapsz: válassz új hobbit, csatlakozz klubokhoz, és talán éppen szabadidődben találsz rá az álommelóra.

Tájékozódj. Lehet, hogy idén éppen nem érint a továbbtanulás kérdése: de nem jársz rosszul, ha már előre szétnézel a lehetőségek között. Tudd, mire számíthatsz, milyenek az esélyeid, mik a lehetőségeid. Ismerd meg, ha van lehetőség próbáld ki a hozzád közel álló hivatásokat.

Merj változtatni. Azért, mert hetedikben matek külön órára jártál, még nem biztos, hogy tizenhat évesen is ez a terület áll közel hozzád. Ha inkább a sport és a testnevelés érdekel, változtass.

Legyen önbizalmad. Ne kövesd el azt a hibát, hogy lehetőségeket hagysz ki azért, mert nem bízol a képességeidben. Ha igazán akarod és teszel is érte, előbb-utóbb sikered lesz.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó