2009. november 24., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 170. (842.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Vereség bírói segítséggel

Finoman szólva is igazságtalan vereséget szenvedett Szimferopolban az FK Zakarpattya. Csapatunk kétgólos hátrányból állt fel és egyenlített, ám a játékvezető hibás ítéletének köszönhetően mégis a házigazda örülhetett. A leglátogatottabb országos labdarúgó honlap tudósítója is azt írta, a bíró nyerte meg a meccset a Tavrijának.

A hazai élvonalbeli pontvadászat a válogatott vb-pótselejtezője miatt három hét szünet után folytatódott. Az évek óta masszív középcsapatnak számító Tavrija otthonába korántsem legerősebb keretével indult útnak a sereghajtó Zakarpattya. Trisovic és Ruben Gomes eltiltás, Nevuche és Artyomenko sérülés miatt nem tarthatott a többiekkel. Csi-zsevszkij ugyan elutazott, de ezúttal csak pályaedzőként, a lembergi edzőmeccsen összeszedett sérülése őt is gátolta a játékban. Így Igor Gamula vezetőedzőnek nem sok variációs lehetősége akadt a kezdő tizenegy kijelölésénél: Babenko – Donec, Zotov (Timcsenko, 59. p), Bolohan, Leandro – Braila (Sendrik, 46. p), Mikuljak, Kozoriz, Platonov, Kszjonz (Bito, 76. p) – Davidov.

A mérkőzés – amit az ukrán központi tévécsatorna élő közvetítése révén sok kárpátaljai is láthatott – két merőben ellentétes félidőből állt. Az elsőben a Tavrija akarata érvényesült, a másodikban viszont az ungváriak játszottak fölényben, s az eredmény is ennek megfelelően alakult. A Dinamo Kijevvel anno a BL-t is megjárt Luky Idahor találatával eléggé hamar, már a 9. percben vezetéshez jutott Szerhij Pucskov csapata. Később a tavalyi gólkirály, Kovpak lőtt hatalmas felsőlécet, ám a 40. minutumban már semmi sem mentette meg a mieinket az újabb bekapott góltól, Ljubenovic volt eredményes. Különösen dühítő, hogy a találat egy kontrából született, miután azt megelőzően az igen rosszul futballozó, s a szünetben joggal lecserélt Braila ajtó-ablak helyzetben telibe lőtte Deonasz kapust.

Pihenő után a Zakarpattya kis túlzással kapuja elé szögezte a megnyugtató vezetés birtokában a tempóból túlságosan is visszavevő Tavriját. Az is a malmunkra hajtotta a vizet, hogy a második félidő elején a bíró második sárgája után jogosan állította ki a hazaiaktól Karamuskát. Mezőnyfölényünk a 69. percben érett először góllá. Kszjonz centerezését Davidov igen szépen, sarokkal perdítette a jobb alsóba: 2–1. Egy perccel a rendes játékidő vége előtt az egyenlítés is összejött. Egy távoli próbálkozást Deonasz csak kiütni tudott, a labdára pedig elsőként Timcsenko csapott le: 2–2. A kilencven perc alapján a Zakarpattya teljes joggal rászolgált volna az egy pontra, csakhogy Oleg Zubarev játékvezető a 92. percben "kitalált" egy tizenegyest, amit Kovpak persze értékesített. Az UA-Football.com szakírója szerint is a meccset így döntően befolyásolta a bíró, aki ezután már a középkezdést sem engedélyezte. Csapatunk tehát ismét csak érdemtelenül maradt pont nélkül, ami a végelszámolásnál még nagyon hiányozhat. Nem marad más hátra, szombaton az ungvári kiesési rangadón le kell győzni a Krivbaszt, majd pedig, miután két tavaszi fordulót áthoztak őszre, szintén hazai pályán a Mariupolt.

A Premier Liga 14. fordulójának rangadóját Kijevben játszották, ahol a Dinamo a Sahtart fogadta, és nyert meglepően simán 3–0-ra. Utoljára ekkora különbségű eredmény 1995-ben alakult ki a két ukrán sztárcsapat között, 14 éve is a fővárosiak javára, akik ezzel megnyugtató, hétpontos előnyre tettek szert legfőbb üldözőjükkel szemben. Eredmények: Dinamo Kijev–Sahtar Doneck 3–0 (Milevszkij-2, Jarmolenko), Vorszkla Poltava–Obolony 3–2 (Csesznakov, Bezusz, Markoski – Rozsok, Malis), Tavrija Szimferopol–FK Zakarpattya 3–2 (Idahor, Ljubenovic, Kovpak – Davidov, Timcsenko), Metaliszt Harkiv–Zorja Luhanszk 2–0 (Coelho, Olejnik), Metalurg Doneck–Arszenal 3–0 (Mguni, Dimitrov, Mhitarjan), Csornomorec–Metalurg Zaporizzsja 0–0, Krivbasz Krivij Rih–Kárpáti 1–2 (Bartulovic – Golodjuk, Kuznyecov), Iljicsivec Mariupol–Dnyipro 0–3 (Szeleznyov, Csucsman-öngól, Kalinicsenko). Az élboly és az alsóház állása: 1. Dinamo 35 pont, 2. Metaliszt 29, 3. Sahtar 28Rom 13. Zorja 11 pont, 14. Csornomorec 9, 15. Krivbasz 7, 16. FK Zakarpattya 7.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó