2009. november 24., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 170. (842.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Veszélyben Timosenko széke

Elképzelhető, hogy az elnökválasztási kampány és az influenzajárvány kellős közepén az ellenzék kísérletet tesz Julija Timosenko kormányának felmentésére. Ennek a lehetőségéről Olekszandr Jefremov, a Régiók Pártja parlamenti frakciójának helyettese beszélt.

A bizalmatlansági indítvány benyújtásához minimum 150 képviselő aláírására van szükség, a kormány menesztéséhez pedig az egyszerű többség, azaz a 450 fős kijevi törvényhozásban 226 voks is elegendő. Jefremov azt mondta, 173-an már aláírták az ellenzéki párt indítványát, s azt várhatóan a héten a parlament elé terjesztik. Közben Andrij Kozsemjakin, a legnagyobb kormánypárt, a Julija Timosenko Tömb képviselője arról beszélt, tudomása szerint az ellenzék komoly pénzösszegeket ígér azoknak, akik hajlandók támogatni a kabinet menesztését.

Elemzők szerint nem sokkal a januári elnökválasztás előtt azért vált sürgőssé Viktor Janukovics számára Julija Timosenko "elűzése", mert az elmúlt hetekben a posztjából adódó nyilvánosságot ügyesen kamatoztatva faragott hátrányából. Az elnökválasztási kampány kezdetén a legtöbb közvélemény-kutató még tíz százalék körüli különbséget mért Janukovics javára, míg mostanra ez a szám némileg csökkent.

Mindenesetre Timosenkóra nagyon nehéz hetek várnak: a várható bizalmatlansági indítványon túl a parlament első olvasatban elutasította a kormány által kidolgo- zott jövő évi költségvetést, s szintén nemet mondott a 2010-es állami szociális-gazdasági fejlesztési programra. Mindennek az az oka, hogy a kormány érvényes parlamenti döntés és az elnöki jóváhagyás ellenére bojkottálja a minimálbér és a -nyugdíj emelését. Az erről szóló törvényt Timosenko az Alkotmánybíróságon támadta meg. Egyrészt azért, mert szerinte az alapvető szociális juttatások összegéről kizárólag a Miniszteri Kabinet javaslatára határozhatnak csak, másrészt pedig, ahogy ő fogalmazott: "Hiába bármilyen törvény, annak megvalósítására úgy sincs pénz az államkasszában."

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó