2009. november 24., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 170. (842.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Majdnem odalett a tengeralattjáró

A hétvégén majdnem elsüllyedt az Alrosza, az orosz Fekete-tengeri flotta egyetlen harcképes tengeralattjárója Szuhumitól, Abházia fővárosától, 150 kilométerre – adták hírül az orosz lapok, élesen bírálva, hogy az illetékes katonai szervek mélységes hallgatásba burkolóznak. A tengeralattjáró több hollywoodi filmben is szerepelt.

A Komszomolszkaja Pravda szerint az ukrán sajtó által az Alrosza problémájáról szombaton közölt hírrel kapcsolatban a Fekete-tengeri flotta sajtószolgálata kitartóan hallgatott. Csupán nevük mellőzését kérő források mondtak annyit, hogy gyakorlatról van szó, s a mentőrepülőgépek is a tervszerű gyakorlat keretében érkeztek a helyszínre. Más források szerint viszont probléma támadt a tengeralattjáró hajtóművével.

A védelmi minisztérium szóvivője csak vasárnap közölte a sajtó képviselőivel, hogy a dízelhajtómű egyik motorja hibásodott meg. A hibát megtalálták, de kijavítani nem tudták, ezért a tengeralattjáró a felszínre emelkedett, s egy mentőhajó állomáshelyére, Szevasztopolba vontatja. Az idézett lap katonai kommentátora megállapította: a Kurszk tengeralattjáró 2000-ben bekövetkezett, 118 tengerész halálával járó balesete óta a katonai vezetőknek elég idejük lett volna levonni a megfelelő következtetéseket.

A flotta másik tengeralattjárója egyébként nagyjavításon van. Az Alrosza 1988-ban épült, és 1990 óta tartozik a Fekete-tengeri flottához. Nevét a felette védnökséget vállaló Alrosza gyémántipari konszernről kapta. Hossza 72,6 méter, szélessége 9,9 méter, maximális merülési mélysége 300 méter, sebessége 17 tengeri csomó, hatósugara 6000 tengeri mérföld. Fegyverzete hat 533 milliméteres torpedóvető. Az Alrosza szerepelt a First Strike című, 1997-ben készült amerikai, és a 72 méter című, 2004-ben forgatott orosz filmben.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó