2009. november 24., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 170. (842.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Nem múlta idejét a mélyszántás

Az ilyenkor végzendő mezőgazdasági munkák közül az egyik legfontosabb az őszi mélyszántás. Ez sokak által ismert tény. Ugyanakkor talán mind a mai napig kevesen tudják, miért is van jelentősége a talajforgatás idejében történő elvégzésének. Szükségességéről Háscsa Józseffel, a beregdédai Garden Kft. vezetőjével beszélgettünk, aki vállalkozóként számos mezőgazdasági és kertészeti kultúrával foglalkozik.

– Miért fontos az őszi mélyszántás?

– Az őszi mélyszántás a tavaszi kultúrák termesztésének alapfeltétele. Egyik legnagyobb jelentősége a téli csapadék befogadásának elősegítése. A Bereg-vidékre jellemző, hogy tavasszal általában száraz a föld. Ha nem segítjük elő a talaj megfelelő vízellátását, késhet a magok kelése, s így a betakarítás várható időpontja is kitolódik. A másik igen lényeges feladat az évelő gyomok, valamint a talajkártevők irtása. Emellett az alaptrágyák talajba juttatását is e mezőgazdasági munka révén valósíthatjuk meg.

– Mire kell nagy súlyt fektetni?

– Lényeges az időpont megfelelő kiválasztása, valamint a művelési mélység betartása. A szántás mélysége általában húsz-harmincöt centiméter és leggyakrabban az addig művelt teljes feltalajra kiterjed. A laza homoktalajok a fagyott állapot kivételével később is művelhetők. A kötöttebb talajok ugyanakkor csak negyven-hatvan százalékos vízkapacitásnál szánthatók.

– Mikor kell elegyengetni a szántást?

– Ha a mélyszántást kora ősszel, tegyük fel szeptember végén elvégeztük, amikor a hőmérséklet viszonylag magas volt, a kedvező nedvességtartalom kihasználása érdekében a boronálást célszerű még ősszel elvégezni. Kora tavaszi vetésű növények alá ez azért lehet káros, mert a művelő gépek kerekei a nedves talajt erősen betömöríthetik. Egyéb esetekben az őszi szántást nem egyengetjük el, hogy a téli csapadék befogadására az ormos felszín miatt alkalmasabb legyen. Az elmondottakból egyértelmű, hogy gyakorlatilag valamennyi kultúra teljes vegetációs idejét meghatározza az, milyen módon végezzük el a mélyszántást. A gyakorlott gazdák tudják, a szántás mélységére elsősorban azért kell odafigyelni, hogy ki ne alakuljon az úgynevezett eketalp betegség. Az évek folyamán azonos mélységben és irányban forgatott talajban a barázda fenekén kemény, tömődött réteg, vagyis eketalp alakulhat ki, ami azért káros, mert gátolja a talaj anyagcseréjét, hő-, levegő- és vízgazdálkodását.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó