2009. november 24., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 170. (842.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szak-Tár
Még eldughatjuk a fokhagymát

A komolyabb fagyok előtt szedjük fel a bimbóskel töveket, mert mínusz tíz fok közelében megfagyhatnak és az enyhébb napokon megromlanak.

A gyökeres zöldségekről távolítsuk el a leveleket, majd lehetőleg mélyített melegágyban vagy fóliasátorban sűrűn egymás mellé rakva, de pincében nedves homokba ágyazva is tárolhatjuk. Ha a fejes- és kelkáposztát fóliasátorban tartjuk, hagyjunk a két végén kis szellőzőnyílásokat. Fagymentes napokban még elduggathatjuk a fokhagymát. A szétszedett gerezdeket huszonöt centiméter sor-, és tíz centiméter tőtávolságra ültessük egymástól.

Téli előkészületek

Kellően zárt, jó hőszigetelő anyagból készült, bőségesen almozott fialó ládában nem fagynak meg a kisnyulak, akármilyen hideg is van.

Azokat az anyanyulakat pedig, amelyeknek valamilyen anyai tulajdonsága hiányzik vagy hibás – nem tép szőrt, szétszórja a kölyköket, túlzottan elhúzódik a fialása – selejtezzük ki. A külön fűtés nemcsak azért hátrányos, mert drága, hanem kedvezőtlenül alakítja az épület levegőjét is.

Házilag is készíthetünk mészkénlevet

A mészkénlére majd a télvégi lemosó permetezéshez lesz szükség.

Főzéséhez 1,1 kilogramm égetett mészre, két kilogramm kénporra és vízre van szükség. A meszet megoltjuk, vízzel tíz literre felöntjük, majd állandó keverés közben lassú tűzön forraljuk. A kénport kis adagokban szórjuk hozzá. A főzést 40–50 percen keresztül folytassuk. A habzás megszűnésével készen is vagyunk. Rügyfakadáskor előbb téli, majd nyári hígítású kénlevet használjunk.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó