2009. november 24., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 170. (842.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Bankország szegény népe

A napokban közzétett hírek szerint újabb bankpánik fenyegeti a pénzvilágot. Az egyik pénzintézet nem képes kielégíteni a betétesek napi igényeit és egy másikhoz fordult segítségért. Amikor pedig ennek híre ment, valamennyi érintett a segítő felet rohamozta meg, hogy pénzéhez jusson. Így az kénytelen volt limitálni a napi folyósítás összegét. Bár egyedi esetről van szó, maguk az illetékesek sem titkolják, hasonló helyzet akármikor előállhat.

Újra és újra a bankok csapdájába esünk. Hol a vattacukorba csomagolt teljes eladósodásba taszító hitelfeltételeiknek dőlünk be, hol pedig a nagy százalékokat ígérő kamataikkal vesznek le a lábunkról. Csak későn döbbenünk rá, hogy átvertek bennünket. Amikor az adós nem tudja időben törleszteni a havi részletet, jön a fenyegető felszólítás a banktól, és a büntető kamatok felszámolásáról sem feledkeznek meg. De mi van akkor, ha miattuk kerül nehéz helyzetbe, esetleg csődbe az ember? Megvonják vállukat és kimondják a bűvös szót: válság. Ezzel részükről az ügy le is van zárva. Esetleg kacifántos magyarázatba kezdenek, amitől ugyan a pénzünket nem kapjuk vissza, de a vérnyomásunk jelentősen emelkedik.

Mi van, ha kórházi kezelésre, gyógyszerre, temetésre, a gyerek tandíjára, vagy a rezsi törlesztésére kell a pénz? Részletekben nehezen lehet gyógyulni, a temetésről már nem is szólva! Érdekes helyzet lehet az is, ha annak a banknak kell törlesztenünk a hitelt, amelyik éppen most limitálta a napi felvehető összeget, és így nem jutunk a fizetésünkhöz. A szakemberek azt ajánlják, hogy csak megbízható helyen tartsuk a pénzünket. Igen ám, de valamennyi ezt állítja magáról, sőt a legzseniálisabb pénzügyi konstrukciókat kínálja.

Bizonyára nagyon földhöz ragadt a gondolkodásom, de nem tudom megérteni, ha ennyire nehéz manapság a pénzintézmények helyzete és már el is adósodtak, hogyan nőnek ki szinte hetente újabb és újabb kacsalábon forgó palotáik minden utcasarkon? Szinte hallom csúfondáros kuncogásukat és megjegyzésüket: "naiv lélek".

A bankok nem jótékonysági szervezetek, nem azért hozzák létre azokat, hogy a megszorultakat istápolják, hanem hogy a gazdagokat még gazdagabbá tegyék. Ez bizonyára igaz. Ugyanis még nem hallottam szegényházban életét tengető bankárról, még akkor sem, ha csődbe vitt néhány intézményt.

Szerintem a bankok nyitását kellene limitálni. A mondás is úgy tartja, a kevesebb gyakran több.

Varga Márta

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó