2009. november 24., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 170. (842.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Butuló nemzedék

Az Ukrán Tudásfelmérő Központ állítása szerint a középiskolások átlagos tudásszintje jóval elmarad a közepestől. Hetven százalékuk nem ismeri a Pitagorasz-tételt és mindössze 28 százalék találta el helyesen az ország alkotmánya elfogadásának dátumát.

Mindez az idei emelt szintű érettségi eredményei alapján derült ki. A tesztek szociológiai feldolgozását néhány hete hozták nyilvánosságra. A felmérésből az is kiderül, hogy melyek a magas színvonalú oktatást biztosító és melyek a gyenge iskolák. Érdekes képet mutatott a gimnáziumok és líceumok eredménylistája. Ezek a tanintézetek köztudottan az egyetemi és főiskolai továbbtanulás előszobáinak tekinthetők, ám nem mindegyik állta meg a helyét. Akadt olyan kijevi gimnázium, amely 25 végzőst küldött a vizsgára, de az ukrán nyelv és irodalom teszteknél mindössze hétnek sikerült több mint 170 pontot elérnie. Ehhez hasonló eredményt a mi magyar gimnazistáink is fel tudtak mutatni, holott nekik az ukrán minden bizonnyal nehezebben megy, mint kijevi kortársaiknak.

A szakemberekből álló bizottság elsőként a matematika dolgozatokat vette górcső alá, hiszen az idei tesztkérdésekben még elemi osztályos feladatok is szerepeltek. A vizsgára jelentkezők mindössze huszonöt százaléka oldotta meg a a legegyszerűbb trigonometriai feladatokat és csak 16 százalék tudta kiszámítani a kör területét. A legmulatságosabbnak ítélt feladványt, amely egy paralelepipedon térfogatú szoba kifestéséhez szükséges festékmennyiségre utalt, a tanulók 8,6 százaléka számolta ki pontosan. Hetven százalékuknak nem mondott semmit a Pitagorasz- és a Thalész-tétel, és nem is alkalmazták.

A matematika mellett, úgy tűnik, a történelem sem a legerősebb oldala az ukrán diákságnak. A felmérésből kitűnik, a tanulók mindössze 41 százaléka ismeri a kozákság kialakulásának előzményeit. 29 százalék tudta, Ukrajna mikor nyerte el szuverenitását, s mikor méltatják a függetlenség napját.

Pedagógusok, oktatási szakemberek hangsúlyozzák: a mostani oktatási rendszerben valamit nagyon elhibáztak. A tudáshiányos iskolásból felkészületlen egyetemista és idővel gyenge szakember lesz.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó