2009. november 24., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 170. (842.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
"Szemét"-ügy Nagyberegen

A Bereg-Vertikál vállalat és a nagyberegi lakosság között kialakult helyzet, valamint a szemétszállítás kérdése késztetett arra, hogy tollat ragadjak és a sajtó hasábjain keresztül tisztázzak néhány olyan kérdést, amelybe az említett cég vezetése az utóbbi időben belekeverte a községi tanácsot és személy szerint engem is.

A Bereg-Vertikál magánvállalat 2007 nyarától szállítja el a szilárd hulladékot a településről. Ettől kezdve dolgozik náluk Puskás Erika díjbeszedő, aki a vállalat szerződéses alapon foglalkoztatott munkatársa.

Ez év szeptemberében értesültem először arról, hogy nem érkezik be időben a vállalathoz a díjbefizetések összege, mely kérdésben a Vertikál vezetői engem kerestek meg. Természetesen megkérdeztem, mi közöm van ehhez a dologhoz, hisz a szemétdíj beszedése nem a tanács, hanem a Bereg-Vertikál vállalat magánügye. Mivel a díjbeszedő, még egyszer hangsúlyozom, az ő dolgozójuk, ezért nekem nincs jogomban őt felelősségre vonni. Azonban én mégis beszéltem a díjbeszedővel a történtekről, aki azt a választ adta, hogy nehéz helyzetbe került, de a lehető legrövidebb időn belül rendezi a problémát.

Ezután a Bereg-Vertikál igazgatósága levéllel fordult a községi tanácshoz egy új díjbeszedő kijelölése ügyében, miközben a régit nem is értesítették arról, hogy nem kívánnak vele tovább dolgozni. A cég azt kérte az új embertől, hogy hajtsa be a tartozásokat, amit ő nem vállalt magára.

November elejétől a Bereg-Vertikál nem szállítja el a hulladékot a településről, megszegve ezzel a lakossággal kötött és a mai napig érvényes szerződéseket.

Vajon a vállalat miért nem oldja meg az ügyeit házon belül, vagy esetleg a törvény útjait járva, hiszen kissebb dolgok miatt is fordultak már bírósághoz. Miért kell a nagyberegi lakosokat büntetni egy magánszemély felelőtlenségéért és mi lenne az az "ésszerű és elfogadható" megoldás, ami alapján a cég folytatná a munkáját?

A lakosság szemszögéből nézve az lenne a legésszerűbb, ha jogi útra terelnénk az ügyet és szerződésszegésért beperelnénk a Bereg-Vertikált.

Az én személyes közreműködésemről még annyit, mind a mai napig megengedtem, hogy a lakosság a szemétdíjat a községháza épületében fizesse be a Bereg-Vertikál díjbeszedőjének, amit a mai nappal megtiltok, mivel ez valóban törvényellenes.

Csok Márta

Nagybereg polgármestere

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó