2009. november 24., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 170. (842.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kevesebb a kolduló, több az árva gyermek

Húsz éve annak, hogy az ENSZ elfogadta a Gyermeki Jogok Konvencióját, melyhez időközben Ukrajna is csatlakozott. Ennek apropóján Szvitlana Jakimelina, a megyei közigazgatás gyermekvédelmi szolgálatának vezetője sajtótájékoztatón beszélt a felügyeletük alá tartozó kiskorúak helyzetéről.

Elmondása szerint az utóbbi években csökkent a gyermekbűnözés. Míg 2005-ben 503, 2008-ban 298, az elmúlt kilenc hónap során 235 esetet vettek nyilvántartásba. Ugyancsak pozitívumként könyvelhető el, hogy kevesebben kéregetnek és koldulnak utcáinkon. A szolgálat jelenleg 122 ilyen kiskorúról tud a négy évvel ezelőtti 295-tel szemben. A javuló mutatókat a szolgálat vezetője a gyermekvédelmi programokkal magyarázta.

Az ifjúságvédelmisek egyik feladata, hogy idejekorán kiszűrjék azokat a felnőtteket, akik negatívan befolyásolják gyermekeik fejlődését, s többek között arra kényszerítik őket, hogy kimenjenek az utcára és kéregessenek. Az így összekunyerált pénzt a könyörtelen szülők általában alkoholra költik, s szeszgőzös fejjel gyakran bántalmazzák a magukat megvédeni képtelen kiskorúakat. Sajnos egyre többen válnak erőszak áldozatává. 2007 óta a duplájára nőtt azok száma, akiket családtagjaik részéről ért fizikai, szellemi inzultus. Idén már ötvenegy felnőtt ellen indult bűnvádi eljárás, s 456-ot vontak felelősségre, amiért nem tett eleget szülői kötelezettségeinek.

A statisztika arról tanúskodik, hogy mind több az árva és a szüleitől megfosztott kiskorú. A 2006-os 1477-tel szemben idén októberig 2124 magára hagyott fiatalról volt a szolgálatnak tudomása. Többségüket – 1692 személyt – családi típusú gyermekotthonokban helyeztek el, míg 380-ról állami internátusokban gondoskodnak. Előbbiből 30 működik a megyében. S bár idén már 61 gyerek talált szerető családra, ez csupán csepp a tengerben, jelenleg közel 650-en várnak örökbefogadókra.

(magyar)

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó