2009. november 24., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 170. (842.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Az irodalom véd, az oktatás megtart

A Kárpátaljai Magyar Művelődési Intézet (KMMI) vendége volt Pomogáts Béla, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaság (Anyanyelvi Konferencia) elnöke.

A neves magyarországi irodalomtörténész kárpátaljai látogatásának első programjaként részt vett az Európa–Magyar Házban megtartott kerekasztal-beszélgetésen. Az összejövetel első részében Kocsis Mária, a KAMOT Jótékonysági Alapítvány elnöke a kárpátaljai magyar oktatás helyzetét elemezte. A helyi magyarságot hátrányosan érintik a közelmúltban napvilágot látott oktatásügyi rendeletek, amelyek kötelezővé teszik többek között az ukrán nyelven történő érettségizést, emelte ki. Ennek előreláthatóan az lesz a következménye, hogy a kárpátaljai diákok kénytelenek lesznek magyarországi felsőfokú tanintézetekben tovább tanulni.

Pomogáts Béla az elmondottakhoz hozzászólva hangsúlyozta a családok szerepét abban, hogy a felnövekvő nemzedék megőrizze nemzeti kultúráját és identitástudatát. Meghatározó a magyar kormány diplomáciai hozzáállása. A irodalomtörténész utalt az ukrán kormány felelősségére és az Európai Unió határozottabb állásfoglalásának szükségességére. Mint mondta, az adott kérdést sajnos egyik társadalmi szinten sem kezelik megfelelően. Véleménye szerint a legnagyobb felelősség a magyar államot terheli. A politikai erők nem a tényleges megoldásra törekednek, hanem eszközként használják a határon túli magyarságot saját céljaik eléréséhez.

A továbbiakban a kárpátaljai magyar irodalom jelenlegi helyzetéről, valamint az Együtt c. folyóiratról tartott beszámolót Vári Fábián László író, költő, a folyóirat főszerkesztője. Hangsúlyozta: a szerkesztőbizottság arra törekszik, hogy a közeljövőben a lap gyakoribb megjelenéssel, egyre színvonalasabb írásokat közöljön.

Pomogáts Béla kifejtette: lényeges az, hogy az alkotók megőrizzék a munkáikban a tájjelleget, a térség kulturális örökségeit. A dilettantizmus kiszűrésének egyetlen módszereként a kollektív bölcsesség alapján történő bírálatot említette.

Molnár Bertalan

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó