2009. november 24., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 170. (842.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
KMKSZ–UMP: folytatódik a koncepciós per

Hatalomátvételre került sor a KMKSZ–Ukrajnai Magyar Párt (UMP) beregszászi járási frakciójában. Bakancsos Lászlót távollétében leváltották a frakcióvezetői tisztségből – Heé Roland lépett a helyére –, s rajta kívül egy másik alapító tagot, Bálint Andrást is kizárták a KMKSZ–UMP-ből. Az azóta történt fejleményekről Bálint András, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) beregszászi járási középszintű szervezetének alelnöke nyilatkozott lapunknak.

– Az ügy nem rendeződött, sőt, tovább gyűrűzik. Folytatódik Sin Józsefnek (a KMKSZ és a KMKSZ–UMP járási szervezetének az elnöke – a szerk.) az általam Sztalin "Jóskához" hasonlított diktátori tevékenysége. Nemhiába tanított történelmet, ha mást nem is, de azt az időszakot nagyon jól megtanulta.

A legutóbb összehívott frakcióülésen 14 képviselő jelent meg a 27-ből. Bakancsos Lászlóval mi is ott voltunk, de mivel törvénytelennek tartjuk Heé Roland megválasztását, a jelenléti ívet nem írtuk alá. Miután Sin József ismételten bejelentette a pártból való kizárásomat – érdekes módon Bakancsosról már nem volt szó –, követeltem az erről szóló jegyzőkönyv és az irántam megfogalmazott vádak ismertetését.

– Megtörtént?

– Megtagadták, de a párt járási szervezetének irányítója szóban két vádat a fejemhez vágott. Az első szerint – amiről tudomásom sem volt –, hogy arról informáltam a főnökét, azaz a járási állami közigazgatás vezetőjét, hogy betegsége és kórházi kezelése alatt rendezvényekre járt. Azt elfelejtette, hogy az elnök is olvas újságot, amelyből maga is tájékozódhatott. A másik az volt, hogy a legutóbbi tanácsülésen a közigazgatásnak a kérdésért felelős elnökhelyettesétől – aki nem más, mint Sin József – megkérdeztem, miért nincs kimutatás 113 ezer hrivnyáról a gyerekek üdültetésére felhasznált összegben? Az erről szóló beszámolót ő írta alá, és kíváncsi voltam, hová lett a pénz?

A frakcióülésre visszatérve: a tiltakozásomat Sin József etikátlannak minősítette, és nem csak a pártból, hanem a frakcióból való kizárásomat is javasolta, holott a képviselőcsoport működési szabályzata szerint erre nincs joga. Heé Roland ezt azonnal szavazásra bocsátotta, amit a jelen lévő képviselőtársaim mindennemű érdeklődés, kérdés vagy ellenvetés nélkül nyílt, majd név szerinti eljárással is támogattak.

– Ők megindokolták, miért is döntöttek a kizárása mellett?

– Nem. A frakcióülést megelőzően, de főként utána már egyikük sem mert a szemembe nézni. Sajnos, a frakciónk tagjainak többségét – tisztelet a kivételnek! – nem igazán, sőt egyeseket egyáltalán nem érdekli a járás lakosságának gondja-baja. Az engemet kirekesztők között sokan vannak, akik még a tanácsülésekre is csak ritkán járnak.

A Sin-féle koncepciós perben az a legsajnálatosabb, hogy ehhez megtalálta a kiszolgálóit. Hihetetlennek tűnt számomra, hogy képviselőtársaim közül, akikkel még éles szóváltásom sem volt soha, és hosszú éveken át baráti viszonyt ápoltam, egyetlen ember nem akadt, aki megpróbálta volna tisztázni, miért is kell engem kizárni. Egyesekről el tudtam volna képzelni ezt a gerinctelenséget, de többségükről nem feltételeztem. Nem vádaskodom, de még elképzelésem sincs: Sin József mivel "vette" meg őket vagy mivel hatott rájuk, amiért – feladva emberi önbecsülésüket – egy ilyen piszkos játékban részt vettek. Igen sajnálatos, hogy ilyen személyek képviselik, képviselhetik a választópolgárok érdekeit.

– Az imént több szavazásról tett említést.

– Valóban, de ez már egy paródiához, a demokrácia megcsúfolásához hasonlítható. Mint említettem, név szerinti szavazással mind a 14-en a kizárásom mellett döntöttek. (A történeti hitelesség kedvéért felsorolnám a neveket: Balog Zoltán, Vass Ottó, Heé Roland, Berki Károly, Szántó Edit, Cséke Ilona, Capp József, Tóth Ferenc, Szanyi János, Sin Béla, Rácz János, Komári Ibolya, Buzási István, Riskó György.) Ezt követően Bakancsos László követelésére titkos voksolást rendeltek el, amihez a cédulák már előre el voltak készítve. A levezetés minden szabályt, előírást mellőzött. Ám három személyben talán megszólalt a lelkiismeret, mert csak tizenegy igen futott be. Ekkor elkezdődött annak tisztázása, ki nem szavazott jól, végül név szerint ismét kikérdezték a résztvevőket. Ekkor – érthetően – ismét 14 volt az igenek száma.

– Mit szól mindehhez a KMKSZ és a KMKSZ–UMP megyei vezetése?

– A hallgatásukon magam is csodálkozom, de mivel részükről egyelőre semmilyen megnyilvánulás vagy vélemény nem hangzott el, nem tartom illendőnek, hogy erről a kérdésről nyilatkozzak.

– A kizárás után mit fog tenni?

– Először is leszögezném: nem tekintem kizártnak magamat sem a pártból, sem a frakcióból. Ez egy nevetséges, minden törvényt, szabályt, etikát felrúgó bohózat. Képviselő vagyok, továbbra is teszem a dolgomat.

H. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó