2009. november 24., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 170. (842.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ipari park létesülhet a határ közelében

A Magyar Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium, valamint a Záhonyi KIÚT Térségfejlesztési Egyesület nyíregyházi konferenciájáról röviden már hírt adtunk. A tanácskozás egy határ menti ipari park létrehozását szolgálta. Rákóczi András, a KIÚT ügyvezető elnöke a következőket nyilatkozta lapunknak:

– Jelenleg az a legfontosabb, hogy döntés szülessen ipari park létesítéséről Záhony térségében, ami fontos lépés lehet az egyre burjánzó munkanélküliség mielőbbi felszámolásában. Arról sem szabad megfeledkeznünk, ezek létesítését Ukrajna és Magyarország hagyományai, az ebben a régióban élő emberek akarata is igényli. Lényeges, hogy a 136 kilométeres ukrán–magyar határszakaszon megvizsgálásra kerüljön, a jelenlegi közgazdasági, jogi, környezetvédelmi, infrastrukturális, valamint támogatási szabályozási rendszerek mellett érdemes-e megvalósítani a betervezett ipari parkokat. Ezekre a kérdésekre hivatott választ adni és javaslatot tenni a tanulmányterv készítőinek a konferencia, akik a mostani adatok összegzése után jövő év februárjában Kárpátalján folytatódik az eszmecsere, ahol a konkrét tervek is bemutatásra kerülnek.

Bacskai József, a beregszászi konzulátus főkonzulja Magyarország és Ukrajna határokon átnyúló együttműködési helyzetét és lehetőségeit elemezte, Ivan Ivancso, Ukrajna nyíregyházi főkonzuljaa két ország társadalmi, gazdasági kapcsolatairól értekezett. Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) szakállamtitkára az anyaország szomszédságpolitikáját elemezte.

– Beregszász, a Bereg-vidék, s ugyanúgy Nyíregyháza és Vásárosnamény számára is kitörési pontot jelenthet az, hogy itt vezet, és köti majd össze ezeket a városokat a nemzetközi autópálya, a páneurópai közlekedési folyosó része. Roppant fontos dolog, hogy lényegesen javulnak a közlekedés, az üzleti kapcsolatok feltételei. Vásárosnaménynál felújítják a Tisza-hidat, reményeink szerint megépül a Beregszászt elkerülő út, s beindul a teljes értékű teherforgalom az Asztély–Beregsurány nemzetközi határátkelőn, ahogy az a két ország kormányainak cselekvési tervében is szerepel. Az ipari parkok nagymértékben hozzájárulhatnak ahhoz, hogy ez a régió vonzó terep legyen a belföldi és külföldi befektetők számára, hogy számos új munkahely teremtődjön, enyhüljön a világgazdasági válság negatív hatása – hangsúlyozta Gajdos István Beregszász polgármestere, aki arról is tájékoztatott, hogy az ukrán kormány már elkészítette egy ipari park fejlesztési koncepcióját, a parlament pedig első olvasatban elfogadta az erről szóló törvényt.

A szakemberek szerint a parkok helyszínei Bátyú, Beregdéda, valamint Beregsurány és Beregszász környéke lehet. De hasonlóan megfelelő területek találhatók az Ungvári és Nagyszölősi járásban is, állapították meg. A szóba jöhető térségek polgármesterei külön is szóltak lehetőségeikről, kifejtették, miért lenne előnyös, ha az általuk irányított településen épülne ipari park.

Hegedűs Csilla

Nyíregyháza–Ungvár

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó