2009. november 24., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 170. (842.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tisztítóvágás címén lopják az erdőt

Vidékünkön semmi sem az, aminek látszik. A környezetvédők szerint például törvényes eljárás leple alatt súlyos bűncselekmények történnek a kárpátaljai erdőgazdaságban. Az eredetileg az erdők javát szolgálni hivatott tisztítóvágások címén valójában kíméletlen pusztításnak vagyunk a tanúi.

Aggodalmaikat és észrevételeiket a környezetvédő szervezetek a szaktárcához és az állami erdőgazdasági bizottsághoz intézett nyílt levélben fogalmazták meg. Ebben a vidék egyik nagy kincse, a fa mértéktelen kitermelését tényekkel bizonyítják. A hivatalos engedéllyel folyó kitermelés 435 hektáros területen zajlik. Az irtás összterülete viszont meghaladja az 1500 hektárt.

Ugyanakkor nem hagyható figyelmen kívül, hogy az erdők rengeteg élőlénynek adnak otthont. A láncfűrésszel dolgozók számára az öreg fák csak munkaalanyok, az állatvilágnak viszont biztos életteret jelentenek. A lombok között és az odúkban madarak százai fészkelnek. A korhadó részekben pedig olyan végveszélyben lévő rovarok bújnak meg, mint például a szarvasbogár. Ennek lárvája elszáradt fákban él teljes kifejlődéséig. De más veszélyeztetett állat- és növényfajok, gombák számára is kedvelt élettér a száraz, korhadó fatörzs.

A problémák megoldása érdekében az ökológusok javasolják, a természetvédelmi területeken és az ős bükkösökben, fenyvesekben teljes egészében tiltsák be a fák kivágását. Ahol indokolt, ott is szigorúbb szabályokhoz kössék a tisztítóvágásokat, illetve előzőleg kötelezően kérjék ki a természetvédelmi hatóság szakvéleményét.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó