2009. november 21., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 169. (841.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Népszerű a garancialevél

Kárpátalján már több mint húszezer Magyar igazolvánnyal rendelkező igénylő jutott schengeni vízumhoz a felelősségvállalási nyilatkozat intézményének bevezetése óta. A vízumszerzést jelentősen megkönnyítő garancialevél gyakorlatát tavaly augusztusban léptette hatályba a magyar külügyminisztérium. Emlékeztetőül: azok kiadására megyénkben az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) jogosult.

Az eddigi tapasztalatokról szólva dr. Nagy Attila, az ungvári magyar főkonzulátus vezető konzulja megjegyezte: az első garancialeveles kérelmezőt tavaly augusztus 4-én fogadták, 2008 végéig összesen 2376 támogató nyilatkozattal és értelemszerűen Magyar igazolvánnyal benyújtott vízumkérelmet dolgoztak fel. Az idén már közel hatezer ilyen kérelmet regisztráltak Ungváron, tehát összesen – bevezetése óta – nyolcezernél is több igényt jegyeztek fel. Jellemzően egyéves érvényességi idejű, összesen 90 napos magyarországi tartózkodást lehetővé tevő vízumot állítanak ki.

Dr. Nagy Attila megjegyezte, a két kárpátaljai magyar szervezet nagyjából azonos arányban ad ki felelősségvállalási nyilatkozatot, erről azonban nem vezetnek külön nyilvántartást. A kapcsolattartás és adatközlés ugyanakkor állandó közöttük, ugyanis korábban néhány esetben megkíséreltek Magyar igazolvány másolatot és támogató nyilatkozatot hamisítani. Ezt követően úgy alakították ki az ellenőrzés gyakorlatát, hogy az ilyen típusú visszaéléseket ki tudják zárni.

A beregszászi konzulátuson a garancialevelesek összesített száma 12 584, ebből 7371-en az idén jelentkeztek. 2009-ben, minden típusú engedélyt beleértve, ez idáig 21 ezer vízumot és tízezer kishatárforgalmit adtak ki. A Vérke-parti város magyar diplomáciai testületének főkonzulja, Bacskai József érdeklődésünkre kifejtette, a támogató dokumentummal benyújtott kérelmek esetében elutasításra akkor kerül sor, ha a kérelmező szerepel a kitiltási listán. Ennek az aránya azonban az egy százalékot sem éri el.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó