2009. november 21., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 169. (841.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Harmadszor is pótselejtezős bukás

Az eddigi hét világbajnok mindegyike benn van. Anglia, Brazília, Németország, Olaszország simán, Argentína és Uruguay botladozva, Franciaország pedig vitatható módon kerül a jövő évi dél-afrikai labdarúgó világbajnokság harminckettes mezőnyébe. Rossz hír számunkra, hogy a magyar után az ukrán válogatottnak sem sikerült. A sárga-kékek harmadszor próbáltak pótselejtezőn kijutni a világbajnokságra, de harmadszor is elbuktak.

A 0–0-ra végződő görögországi meccs után talán az ukránok tűntek esélyesebbnek. A vendégek szövetségi kapitánya, Otto Rehhagel századik mérkőzésére készült a görög kispadon, a világbajnokságra való kijutás nyilvánvalóan emlékezetessé tette volna jubileumát. A találkozó elején már-már úgy tűnt, a hazaiak már az első félidőben eldöntik a továbbjutás sorsát, ám a 32. percben Szamarasz remek labdát adott Szalpingidisznek, aki ballal a bal sarokba gurított, megszerezve ezzel a nagyon fontos idegenbeli találatot. A játékot mesterien ölő (gondoljunk csak a 2004-es Eb-re) görögök innentől a védekezésre fektették a hangsúlyt. Ennek megfelelően el is kezdtek rohamozni a hazaiak, több kisebb lehetőségük is volt az első játékrész végén, de nem sikerült betalálniuk. A második félidőben a kapujukhoz szegezték a görögöket, akik alig lépték át a felezővonalat. Hiába borult fel a pálya, hiába voltak lehetőségei az ukránoknak, Corvasz kapus különösebb bravúr nélkül mindent fogott, így Sevcsenko és társai szomorúan hagyták el a donecki pályát, a görögök pedig 1994 után másodszor jutottak ki a vb-re. Ezzel a kvalifikáció egyetlen hazai vereségét szenvedte el az ukrán gárda, aminek nagyon nagy az ára...

Olekszij Mihajlicsenko, az ukránok szövetségi kapitánya érthetően csalódott volt, ráadásul a jegyárak körül kialakult vita miatt úgy érezte, semleges helyszínen játszanak. Az 50 ezer férőhelyes stadionban csupán 30 ezer néző volt.

"Fájdalmas így befejezni egy sorozatot, megérdemeltük volna, hogy ott legyünk a vb-n. Azt hiszem, leginkább az érettség hiányzott a csapatból, és a borsos jegyárak sem segítettek nekünk. Néhányan személyes érdekeiket előtérbe helyezve fosztottak meg minket attól, hogy telt ház előtt futballozhassunk" – értékelt Mihajlicsenko.

"Hogy védekeztünk? Adják nekem Xavit, Kakát, Messit, és ígérem, nem lesz a miénknél támadóbb csapat." – érvelt Rehhagel a találkozó után.

A magyarok csoportjában második helyen végző Portugália végül csak kijutott a vb-re, miután Raul Meireles 56. percben szerzett góljával legyőzte Bosznia-Hercegovinát idegenben, pótselejtező visszavágóján. Portugália úgy jutott ki, hogy utolsó öt tétmérkőzése közül valamennyit megnyerte kapott gól nélkül.

A szlovén miniszterelnök, Borut Pahor korábbi ígéretének megfelelően kipucolta a válogatott játékosainak cipőit, miután a csapat az oroszországi 1–2 után otthon 1–0-ra győzött, s így csomagolhatnak Dél-Afrikába. "Megtettem, bár nem vagyok biztos benne, hogy alapos munkát végeztem" – mondta kijövet az öltözőből Pahor. Szlovénia 2002 után kvalifikálta magát újra világbajnokságra. Így az Eb-bronzérmes oroszok lemaradtak a vb-ről, a biztató előjelek és a nagy nevek ellenére. A támadófutballt erőltető oroszok a selejtezők során minden idegenbeli mérkőzésükön eredményesek voltak, gólt csupán a németek elleni vesztes hazai összecsapáson nem szereztek. És most. Kerzsakov és Zsirkov kiállítása miatt az oroszok kettős emberhátrányban fejezték be a meccset. Guus Hiddink pedig ezúttal szokásától eltérően karosszékből nézi majd a tornát. Mindennek vége szakad egyszer. Sorozatban negyedik világbajnokságára szeretett volna kijutni Hiddink – 1998-ban Hollandiát, 2002-ben a társrendező Dél-Koreát, 2006-ban pedig Ausztráliát irányította –, az orosz válogatott holland mestere.

Forrnak az indulatok a francia–ír pótselejtező miatt, melynek során a franciák Thierry Henry egyértelmű kezezése után szerzett góllal jutottak ki a Mundialra. Írország a dublini egygólos vereségét követően Párizsban Robbie Keane találatával ledolgozta hátrányát, és mivel a rendes játékidőben további gól már nem született, hosszabbítás következett. A ráadás 13. percében egy szabálytalan találattal a franciák végül kiharcolták a továbbjutást, így ők utazhatnak Dél-Afrikába. Az írek, élükön az igazságügyi miniszterrel, újrajátszást követelnek. Robbie Keane szerint a FIFA és az UEFA felállva tapsol a végeredmény láttán. Henry elismeri, hogy kezezett, a felelősséget azonban a játékvezetőre hárítja, a francia újságok dicstelen sikerről írnak, egyedül a szövetségi kapitány nem látta a szabálytalanságot, szerinte csak a szurkolók beszélnek erről.

"Tudom, mit akarnak kérdezni, és nem fogok hazudni: kéz volt. A labda érintette a kezemet, és én folytattam a játékot. A bíró nem sípolt, és gól lett. Természetesen jobban szerettem volna, ha másképp történik, de nem én vagyok a bíró. Ezzel együtt nem gondolom, hogy nem érdemeltük meg a kijutást" – mondta a Le Figarónak a Barcelona csatára.

Az Ír Labdarúgó-szövetség hivatalos panaszt nyújtott be a FIFA-hoz a vb-pótselejtező visszavágót eldöntő, szabálytalanság után született hazai gól miatt, és a találkozó újrajátszását kéri. Az írek szerint mind a FIFA-ellenőr, mind a játékvezető-ellenőr, mind pedig maga a kezező Thierry Henry elismerte a szabálytalanságot. A FIFA döntése értelmében nem ismétlik meg a találkozót. "Nincs mód a mérkőzés újrajátszására. Ha így döntenénk, az teljes káoszt okozna a futballban. A FIFA szabályai egyértelműek – nyilatkozta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség egyik szóvivője. – Ez kimondja, hogy ilyen esetekben a játékvezető döntőse számít véglegesnek, ezen az alapon nem lehet elrendelni a találkozó megismétlését."

Elkelt az afrikai zóna utolsó helye is: a Szudánban rendezett kontinentális playoff-mérkőzésen Algéria Antar Jahja góljával 1–0-ra legyőzte Egyiptomot. Algéria 1986 után jutott ki ismét világbajnokságra, folytatódott a "fáraók" 1990 óta tartó vb-selejtezős átka.

Utolsóként Uruguay biztosította helyét, miután az interkontinentális pótselejtező visszavágóján hazai pályán 1–1-et játszott Costa Ricával. Mivel az első mérkőzést az uruk nyerték meg 1–0-ra, a döntetlen világbajnoki szereplést ért a kétszeres vb-aranyérmesnek.

KISZó-összeállítás

A 2010-es vb résztvevői:

A rendező jogán: Dél-Afrika. Dél-Amerika: Brazília, Paraguay, Chile, Argentína, Uruguay. Óceánia/Ázsia: Új-Zéland, Ausztrália, Japán, Dél-Korea, Észak-Korea. Európa: Dánia, Svájc, Szlovákia, Németország, Spanyolország, Anglia, Szerbia, Olaszország, Hollandia, Görögország, Portugália, Szlovénia, Franciaország. CONCACAF: Egyesült Államok, Mexikó, Honduras. Afrika: Kamerun, Nigéria, Algéria, Ghána, Elefántcsontpart.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó