2009. november 21., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 169. (841.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Nemzetpolitikáról közösen

A külügyminisztérium határon túli magyarokkal kapcsolatos politikáját és a magyar diplomácia legfontosabb feladatait és céljait egyeztette Balázs Péter külügyminiszter a külhoni nemzeti közösségek vezetőivel folytatott budapesti megbeszélésen.

A külügyminiszter által kezdeményezett tanácskozáson a kárpátaljai magyarságot Kőszeghy Elemér, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) alelnöke és Kovács Miklós, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke képviselte. Hozzászólásában Kőszeghy Elemér elmondta, Ukrajnát két dolog tartja lázban: egyfelől a H1N1 vírus, másfelől az elnökválasztás. A kárpátaljai magyarságot leginkább aggasztó kérdés, húzta alá, az oktatási rendszerünk felszámolását célzó ukrán kormánytörekvések.

Az UMDSZ minden fórumot kihasznál és minden lehetőséget megragad, hogy felhívja a problémára a figyelmet, illetve hogy megálljt parancsoljon a folyamatnak. Az országos szövetség alelnöke köszönetet mondott a magyar kormány erőfeszítéseiért, amit ebben az ügyben tesz. Megemlítette, Ukrajnában egy magyar–orosz–román hármas szövetség van kialakulóban, mely igyekszik fellépni a kisebbségellenes intézkedésekkel szemben.

Ismertette a demokrata szövetség álláspontját, mely szerint megnyugtatóan csak akkor lehetséges rendezni a gondokat, amennyiben kisebbségbarát államfő és azt követően hasonlóan gondolkodó kormány kerül hatalomra az országban. Kifejtette: az UMDSZ vezetése elvi döntést hozott Viktor Janukovics támogatásáról, mivel egyedüli jelölt, aki megnyilvánulásaiban felvállalja az országban élő nem ukrán nemzetiségű állampolgárok érdekeinek a képviseletét.

KISZó-információ

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó