2009. november 21., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 169. (841.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ne kockáztassunk, cseréljünk!

Az ukrajnai közlekedésrendészeti szabályozás nem tér ki azoknak az autósoknak a felelősségére, akik nem szerelik fel járművüket az évszaknak megfelelő gumiabronccsal. A nyári gumik ideje rég lejárt. Az ilyenkor gyakran változó útviszonyok megbosszulhatják a felelőtlenséget.

A megyei állami közlekedésrendészet megelőzési osztálya közleményében a téli abroncsok előnyeire hívja fel a közlekedők figyelmét. Talán így kevesebb lesz a karambol és nem romlik jelentősen az eddigi baleseti statisztika. Vidékünk útjain az idén 98-an vesztették életüket, közöttük 18 gyerek. Tehát érdemes megszívlelni a rendőrök javaslatait.

A nyári gumiabroncsok bordázata tölgyfakeménységűvé válik, ha a hőmérséklet plusz hét Celsius-fok alá esik. Nedves, jeges vagy behavazott úttesten a csúszásveszély hatványozódik. A téli gumi azonban az ilyen viszonyok közepette is rugalmas marad, ami jelentősen növeli a kerék tapadását.

Fontos érv, hogy a jeges útfelületen téli abroncsokkal felszerelt autók féktávolsága ötször-hatszor rövidebb. Ugyanilyen körülmények között a nyári futófelületű járművek megállásához viszonylag kis sebesség mellett is legalább 30 méter kell. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy a biztosító társaságok nem méltányolják az olyan autósok panaszait, akik nem az évszaknak megfelelő abronccsal felszerelt járművel karamboloztak.

Mint azt Hanna Trofimcsuk, a megelőzési osztály felügyelője elmondta, Kárpátalján a november 15-től március 15-ig terjedő időszakot tekintik télinek a közlekedésbiztonság szempontjából. Aki ez idő tájt nyári gumikkal szenved balesetet, annak a biztosító nem téríti meg a kárát. Tehát minden autósnak saját érdekében kell abroncsot cserélnie. Ha ezt elmulasztja és külföldre utazik, ott kemény közlekedési bírságot róhatnak ki rá.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó